Vilken tippcontainer passar dig?

Den stora tippcontainer-guiden: Välj den rätta tippcontainern för dig i fyra enkla steg!


Dags att införskaffa en tippcontainer? Typen av tippcontainer är avgörande för en fungerande, säker och effektiv arbetsmiljö – och det finns en djungel därute av varianter, storlekar och funktioner. Vad som är bäst för någon annan är nödvändigtvis inte det som är bäst för din situation. Här, i den stora container-guiden, finns all information du kan tänkas behöva för att ta ett välgrundat beslut. Vi finns här för dig som vill spara resurser för ditt företag, din personal och vår gemensamma miljö genom säker och effektiv materialhantering. Läs vidare och ta reda på vilken tippcontainer som är bäst för din verksamhet!

 

Se vårt utbud av tippcontainer här

tippcontariner gaffelspridning.jpg

1. Vad transporterar du i din tippcontainer?

Light och tight eller heavy duty beauty?

 

Man skulle kunna tänka sig att börja en guide av den här typen med vilken storlek som krävs för ditt användningsområde. Men idag (som alltid hos oss) väljer vi att börja med: Vad är det du ska transportera i din tippcontainer? Materialet som ska köras kan variera rejält när det gäller densitet, form, slitage och tyngd. Vanligt är avfall såsom metallspån, skrot och blandat brännbart avfall. Och visst ställer det olika krav på din tippcontainer. Kommer materialet vara stort i volym men med låg vikt, eller har det en hög densitet på en liten yta? 

 

Detta kommer avgöra två saker: Hur många liter din tippcontainer ska ha kapacitet för och vilka mått den behöver för att rymma det. 

 

Standardstorlekar går från minstingen för 150L och måtten 815x760x580mm (Tippcontainer med tryckplatta) till mastodonten som rymmer hela 9000L och mäter 2670x3590x1550mm (Tippcontainer med ATG). 

 

När du har materialtyp, vikt och mått på plats – då är det läge att kika på tåligheten och styrkan i valet av tippcontainer. Gäller det ett material som kommer ha hög vikt på en liten yta? Då behöver vi se till att plåttjockleken är stark nog för att undvika att tippcontainern skadar sig och går i förtidspension. Vanliga plåttjocklekar löper från 2 till 2,5mm. För avfall i metall eller annat tyngre material kan vi rekommendera tippcontainer ATG och lågbyggd tippcontainer ATG, som är förstärkt med hela 3mm tjock plåt runt om och 4mm i botten. Att investera tåliga prylar gör att du kan byta ut dina tippcontainers mer sällan – och på så sätt spara både på företagets ekonomi och vår gemensamma miljö. För extra tuffa tag kan du utöver det få ännu tuffare tålighet med en kundanpassning (läs mer längre ned i artikeln). Lättare material kan hanteras med en enklare tippcontainer, såsom denna tippcontainer med tryckplatta med en plåttjocklek på 2mm. 

 

 

 

TIPPCONTAINER MED TRYCKPLATTA.png

tippcontainer_frakt.jpg

Tippcontainer med ATG redo för leverans!

TIPPCONTAINER MED TRYCKPLATTA.png

 

2. Var använder du din tippcontainer?

Välj ytbehandling efter bransch och miljö.

 

Dags att snacka arv och miljö. Visst är alla våra tippcontainers riktigt bra skapade i sitt arv – däremot är det vårt gemensamma ansvar att se till att den får frodas i rätt miljö. Kör du truck och tippcontainer på en metallindustri, en textiltillverkning, livsmedelskedja eller kanske brädgård? 

 

Det händer att materialet som körs går hand i hand med vilken hantering tippcontainern utsätts för på daglig basis. Kör man ofta, snabbt och något oförsiktigt är det viktigt med en tålig yta för att hålla tippcontainern snygg och intakt – se då till att införskaffa en tippcontainer med stark pulverlackerad yta som skyddar bättre mot rost, snarare än något annat.

 

Och visst kan du välja färg genom att göra en kundanpassning på våra tippcontainers. Antingen för enklare källsortering, eller bara att regnbågen är vacker. 


Jobbar du livsmedelssäkert? Då är det läge för rostfritt. Våra rostfria tippcontainrar är av stål i kvalitet 304 och passar tack vare sin oxidationsbeständighet perfekt i både i livsmedelsindustri och i hård produktionsmiljö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rostfri tippcontainer.jpeg

Rostfri tippcontainer 300-1100L

3. Hur ofta tippar du med din tippcontainer? 

Välj tippfunktion utifrån truckförarens arbetsplatssäkerhet. 

 

Tänk för guds skull på chauffören! Vem är det som ska köra tippcontainer fram och tillbaka, och hur kan vi göra dennes arbetsmiljö så säker och effektiv som möjligt? 

 

För det första tittar vi på hur ofta truckföraren sticker iväg och tippar med sin tippcontainer. Ju oftare det är, desto viktigare blir tömningsmomentet. För någon som tippar extremt sällan, som en gång per månad, skulle det fungera med en gammal hederlig handspak om man verkligen känner sig snål vid inköpet. Men billigt är oftast inte bäst. Vid urstigning av trucken ökar risken för olyckor, då fingrar och händer lätt kläms mellan tippcontainer och gaffeltunnlar vid tömning. Hos oss på MoveTech hittar du handspak på våra tippcontainers som också är utrustade med annan tömningsteknik. Spaken är placerad på containern för möjligheten att tömma manuellt i specifika situationer, men generellt är det inte rekommenderat att gå ur trycken när du tippar. Om du absolut måste – se till att du har en tippcontainer med spaken på vänster sida, så att föraren inte behöver gå runt trycken för att komma till spaken (för visst tenderar man att ta farliga genvägar under gafflarna…).

 

För den som tömmer mellan en till några få gånger per vecka fungerar en tippcontainer med tryckplatta fint. Se till att du fyller den hela vägen upp innan du åker och tömmer. Sedan kör du tippcontainerns främre del med lite kraft emot kanten på den större containern som du ska tömma i. Trycket på plattan triggar containerns tippfunktion, och vips är avfallet på väg till återvinning. Den här typen av tippcontainer glider inte av truckens gafflar tack vare trycket mot den större containern och den faller tillbaka till ursprungsläget på gafflarna när trycket lättas från plattan. Men – tänk på truckförarens arbetsmiljö och ergonomi. Att tippa med tryckplatta innebär en stöt i trucken som på sikt kan orsaka besvär i rygg och nacke om det körs för ofta.

 

 

 

tippcontainer–hund.jpg

 

 

tippcontainer_gaffelspridning.jpg

 

Med tippcontainer ATG tippar du alltid med 100% vinst.

Och nej, det är inte för bra för att vara lagligt. Det vi menar är Automatisk Tömning vid Gaffelspridning, som innebär att det enda du behöver göra för att tippa och tömma är att sprida truckens gafflar. Inte dra i någon spak, inte köra mot någon annan container. Tippcontainern landar smidigt tillbaka i ursprungsläge när du drar ihop gafflarna igen. Därför rekommenderar vi alltid ATG för truckförare som tömmer oftare än en gång i veckan. Förutom att förbättra truckförarens ergonomiska arbetsmiljö sparar den pengar i form av tid med sin snabba tömning. Det är en riktig uppvisning att titta på erfarna truckförare som inte ens stannar till, utan fäller tillbaka containern samtidigt som de backar och vänder! 

 

Att välja en tippcontainer med gaffelspridning är ett solklart val för en arbetsplats som tar hänsyn till ergonomi och säker arbetsmiljö. Martti, Suzuki i Garphyttan säger: “Det finns bara fördelar med ATG”.  Och visst har vi fler fördelar att berätta om, som att den har kommit med en lösning på problemet med skidbacken i containern du tömmer i. När du tömmer med handspak eller tippcontainer med tryckplatta är du låst kring var i den stora containern du kan placera ditt avfall och du riskerar att få en skidbacke som går upp mot containerns främre parti. Med ATG kan du sikta och placera ditt material där det är lämpligast! Om något sitter fast i botten kan du till och med stanna till och skaka containern upp och ned så smått, för att verkligen tömma varje litet korn. Sist men inte minst, en tippcontainer utrustad med ATG blir inte baktung, så det finns inga krav på att den måste vara fylld hela vägen upp (även om du såklart inte ska åka och tippa i onödan). Du undviker oro och de skaderiskerna som finns kring att behöva gå ur trucken och hjälpa den att tippa med muskelkraft. Dessutom kan du planera dina körningar precis som du önskar, utan att ta hänsyn till hur fylld tippcontainern är för tillfället. 

 

Kort och gott, en svin(n)smart lösning som både sparar tid och förbättrar arbetsmiljön för dina medarbetare.

 

4. Tippar du din tippcontainer på kundanpassning?

Har du särskilda utmaningar som kräver en speciell lösning?

 

Vi alla är unika och speciella. Även om det finns ett brett standardsortiment av tippcontainers så kan det ibland bli ännu bättre när vi verkligen gräver oss ned tillsammans och undersöker ditt behov på djupet. Vad skulle förenkla, säkra och effektivisera arbetsdagen i just din verksamhet? Det kan handla om allt från små tillbehör till en full konstruktion efter ny ritning, alltid med CE-märkning för bitar som kräver ett erkännande av EU-direktiv såklart. 

 

Vanliga, enkla anpassningar kan handla om tippcontainer med hjul, tippcontainer med lock och olika färgval för enklare sortering av avfall. Mer omfattande anpassningar gäller ofta specialmått som gör att tippcontainern står perfekt på sin plats i produktionen och optimerar framkomligheten, vilket ökar både ordningen, säkerheten och produktiviteten på många verksamheter i vårt avlånga land.

 

Andra väljer låga tippcontainers för att bibehålla bra ergonomi när medarbetare kastar tyngre avfall i sin tippcontainer, en tippcontainer som då kommer behöva en förstärkt botten. 

 

Men – hur vet du vilka anpassningar du behöver?

Lugn, vi löser det ihop. Du med din kunskap om din egna verksamhet och din arbetssituation, och vi med över 20 års erfarenhet av att med rätt container skapa en säker och effektiv arbetsmiljö! Ring oss gärna på 019 - 611 19 19 eller maila på info@movetech.com.

 

olika typer tippcontainers.png

Summan av kardemumman

Har du kommit såhär långt i texten har du intagit mycket nördigt snack om tippcontainers, bra jobbat! I korthet kan vi sammanfatta valprocessen med fyra frågor att ställa sig själv i jakten på att tippa rätt: 

 

  • Vad tippar du din tippcontainer med?

Vilket material ska din tippcontainer hantera?

  • Var tippar du med din tippcontainer?

Hur ser tippcontainers arbetsmiljö ut? Finns specifika krav?

  • Hur ofta tippar du med din tippcontainer?

Tänk på truckförarens ergonomi och verksamhetens tid!

  • Tippar du på kundanpassning?

Har du särskilda utmaningar som kräver en speciell lösning?

 

Hoppas du nu är lite klokare inför ett av de viktigaste valen din verksamhet – tippcontainer som tar dig ett kliv mot säker, effektiv och ergonomisk arbetsmiljö.

 

Fortfarande skakig i benen?

Lugn, vi älskar att snacka tippcontainers! Ring oss gärna på 019 - 611 19 19 eller maila oss på info@movetech.com för vägledning till rätt tippcontainer, eller för att bara säga hej. Oavsett gillar vi att höra från dig!

 

Tippa lugnt! //Vännerna på MoveTech