7 anledningar till att välja tippcontainer med ATG

 

Talet 7 har alltid betraktats som speciellt sedan urminnes tider, ofta förknippat med lycka eller tur – jordens sju underverk, veckans sju dagar och inte minst Snövit och de sju dvärgarna. Därför är det såklart ingen tillfällighet att fördelarna med en tippcontainer utrustad med ATG – automatisk tömning vid gaffelspridning också är just... sju (minst sagt i alla fall). Vi har radat upp allihop med hjälp av vår vän Martti som under hela sitt 45 åriga arbetsliv arbetat med truckförning och tömning av tippcontainers och har stenkoll på fördelarna med ATG:

 

 • ” Det finns bara fördelar med ATG. Man behöver inte kliva ur trucken, man kan välja själv var och när man vill tömma, och behöver inte trycka emot en annan container. På vintern kan ju det vara riktigt jäkligt med tryckplatta om det är halt. Nej så det finns bara fördelar med tippcontainer med gaffelspridning” 

 

For starters: Innan vi sätter igång kan det vara bra att veta svaret på två frågor: Vilka alternativ finns för tömning av tippcontainer? Och vad menas egentligen med automatisk tömning vid gaffelspridning? I boxarna nedan, kan du innan vi startar läsa in dig på skillnaden mellan de tre olika alternativen för tömning av tippcontainer: manuell spak, tryckplatta eller ATG.

 

 

 

ATG (1).png

Tre olika alternativ för tömning av tippcontainer:

 • Hur töms en tippcontainer med manuell spak?

  Ett alternativ där truckföraren manuellt drar i en spak på tippcontainerns sida eller baksida. Detta innebär att truckföraren måste kliva ur trucken vid varje tömning. Ett både tidskrävande och riskfyllt alternativ. Urstigningen som ibland kan ske upp mot 100 gånger under en arbetsdag, är ett slitsamt moment för truckföraren. En annan ofta dold risk med detta sätt att tömma, är den höga klämrisken under tippningsmomentet.  Det är vanligt förekommande att fingrar och händer kläms mellan den upp mot 110kg tunga tippcontainern och gaffeltunnlarna. En tredje, men ack så farlig risk med denna typ av tömning är att spaken ibland sitter på motsatt sida av tippcontainern. Detta betyder att truckföraren måste gå runt trucken för att tömma containern. I en stressfylld arbetsmiljö, med många tömningar om dagen händer det lite för ofta att truckföraren tar genvägar till tömning, och går under containern. Detta kan givetvis få förödande konsekvenser. 

   

  Manuell tömning med spak är ett alternativ som används mest förr, innan nya, säkrare lösningar uppfanns. Tyvärr finns det fortfarande många industrier som fortfarande använder denna typ av tippcontainer. 
   

 • Hur töms en tippcontainer med tryckplatta?

  Ett något bättre och säkrare alternativ är tippcontainer med tryckplatta. I tippcontainerns front, sitter en fjäderbelastad tryckplatta som utlöser tippning av containern när den pressas mot en annan container eller kant. Denna lösning bidrar till att truckföraren inte behöver lämna trucken vid tömning, och det är mindre risk för klämskador och förslitning av kroppen. Däremot är truckföraren låst vid att tippa mot en kant, och måste se till att ha fullastat tippcontainern för bästa tippning. Dessutom måste höjden anpassas rätt mot kanten för att pricka tryckplattan, vilket saktar ned tömningsprocessen. 

   

  Detta val av tippcontainer rekommenderar vi till tömningar färre än en gång i veckan. I arbetsmiljöer med fler tömningar rekommenderar vi alltid tippcontainer med gaffelspridning – ATG. 

 • Hur fungerar auomatisk tömning vid gaffelspridning (ATG?)

  En tippcontainer utrustad med ATG är det absolut bästa och säkraste alternativet för avfall- och materialhantering. Genom en konstruktion utvecklad av oss på MoveTech kan tippcontainern tippa genom gaffelspridning. Truckföraren sprider gafflarna från trucken och tippcontainern tippar kontrollerat allteftersom gafflarna sprids. För att tippa tillbaka containern till originalläge vinklas endast gafflarna bakåt.

Redo? Då kör vi! 


1. Sitt ner i båten trucken!

Genom att välja en tippcontainer utrustad med gaffelspridning sitter föraren enkelt och bekvämt kvar i trucken vid tömning av tippcontainern. Martti beskriver här hur de ibland under stressade omständigheter tog genvägar under tippcontainern för att tömma. 

 

 • ”På de tippcontainers som lossades med spak satt spaken på höger sida av trucken och ingången i trucken var på vänster sida. Då behövde vi gå ur och runt hela trucken för att tömma tippcontainern. Eller ja… ibland när man var stressad gick man ju inte runt. Man gick ju under...” 

 

Med en tippcontainer utrustad med automatisk tömning vid gaffelspridning förvinner problemet snabbare än kvickt.


Tillskillnad från tippcontainers med manuell tömning, förhindras även klämrisken som blir mellan binge och container när en upp mot 110kg tung container faller tillbaka efter tömning. Dessutom minskar det risken för förslitningsskador på rygg, höfter och axlar vid i- och urstigning av trucken. Visste du att en truckförare kan kliva i och ur sin truck upp mot 100 gånger under en arbetsdag? Den som spar han har, och i detta fall gäller det både tid och kropp. 

 

 

tippcontainer–hund.jpg

 

 

tippcontainer_tippar.gif

2. Think (tilt) outside the box!

Genom att tippa tippcontainern med hjälp av gaffelspridning, är föraren till skillnad från tippcontainers med tryckplatta inte låst vid att tippa containern mot en kant. Detta gör att truckföraren enkelt och smidigt kan tömma tippcontainern utan att behöva bromsa in, måtta och passa in kanten exakt mot tryckplattan. Titta själv hur Bertil på Emhart glass smidig som en katt dansar fram med sin tippcontainer när han tömmer – det är en galavinnande uppvisning!

 

3. Säg hejdå till varje slätt, när truckföraren får bestämmanderätt! 

Visst är det härligt att få bestämma själv vart lasset från tippcontainern skall hamna. Men med en tippcontainer med tryckplatta är det inte alltid så lätt. Genom att lasset alltid tippas vid containerns framkant, uppkallas lätt oönskade skidbackar i containerns front. Här spenderas många (och riskfyllda!) timmar till att för hand sprida ut lasset jämnt i den större containern. Med ATG är detta ett minne blott då du dels kan tömma olika vinklar - och köra trucken längre in över den större container för att fylla hela containerns skrymslen och vrår. Smartare tömning till folket!

4. Jag har en plan! Sa Sickan.

Planering är A&O när truckarna går i skyttetrafik fram och tillbaka mellan tömningarna. Vår vän Martti beskriver hur ATG hjälpt honom i stressiga perioder: 

 

 • ”Säg att man vet att det kommer att komma mycket nästa vecka, då kanske vi tömmer lite oftare. Det kan man göra med ATG, för då kan man tömma en halv låda. Annars kan man bara tömma fulla lådor eftersom att det inte är någon tyngd framåt” 


En förutsättning för att kunna tömma en tippcontainer med tryckplatta är att bingen är fylld vid tömningsmomentet. När spärren lossas, är det framvikten som får containern att tippa.  Är tippcontainern halvfull, riskerar bingen att stå kvar i ursprungsläge istället för att tippa. I och med att tryckplattan måste vara pressad mot kanten, kan inte truckföraren vinkla gafflarna för att få containern att tippa. 

 

Men precis som mycket annat, är även detta problem är som bortblåst hos en tippcontainer med automatisk tömning vid gaffelspridning. Eftersom denna tippcontainer inte är låst till att tippa mot en kant, kan truckföraren vinkla gafflarna aningen nedåt, så att tippcontainern tippar – även halvfull. På det sättet kan truckförare och industriarbetare enklare planera sin tömning vid större leveranser eller stressigare perioder. 

 

kaalender.png

 

tippning_med_atg.gif

5. Kila (tippa) stadigt med ATG

Automatisk tömning vid gaffelspridning gör att tippcontainern tippar sansat och kontrollerat. En fylld tippcontainer kan väga upp mot 2 ton. När denna bamsekloss tippar, släpper tippcontainrar med tryckplatta hela lasten på en gång, och det gungar till ordentligt i trucken när den smäller ner. Med ATG fälls istället tippcontainern successivt ner allt eftersom truckföraren sprider truckgafflarna. Stadigt och snyggt, ergonomiskt och tryggt!
 

6. Sluta slira, börja lira! 

Givetvis ska en tippcontainer vara pålitlig i ur och skur. Tyvärr kan det dock vara lurigt på vintern när det är halt att tippa med en tippcontainer med tryckplatta. Martti beskriver här en vanlig situation under vintertid: 

 

 • ”Vintern särskilt. Då är det här med ATG helt suveränt. Det är bara så. Tänk dig själv om du ska köra mot en container, det är halt under, du spinner bara. Spärren släpps inte heller om det är lite slitet vet du. Då är det bara att ta sats och backa, och PANG så krockar du in i den andra containern. Det smäller till rejält i trucken. Så nej det är bara fördelar med ATG”

 

Med en tippcontainer utrustad med ATG tippar containern oavsett vägunderlag eller temperatur. En tippcontainer att lita på i ur och skur helt enkelt! 

tippcontainer och truck.jpg

7. Den som spar han har!

En tippcontainer kommer oundvikligen få sig endel smällar och stötar under sin livstid ute på industrin. Förr eller senare, kommer även en flitigt använd tippcontainer få gå i pension, precis som oss alla andra – frågan är bara när. Hur länge vill du att din tippcontainer ska hålla? Hur ofta vill din verksamhet köpa nya? Så sällan som möjligt är svaren vi ofta får på den frågan. En tippcontainer med gaffelspridning har större förutsättningar att hålla längre, då den jämfört med en tippcontainer med tryckplatta inte vardagligen behöver stå ut med knuffar och stötar som uppkommer vid tömning. Spara på stötarna och investera i en smart och långvarig trotjänare till tippcontainer! 

 

Ja, vi är nog inte ensamma om att fascineras över denna smarta funktion. En omtänksam lösning med flertalet finesser som i en enda låda förbättrar arbetsmiljön på flera punkter – det tycker vi precis som Martti är helt suveränt – håller du med? 

 

Kanske har du egna historier om hur tippcontainers med ATG har förändrat din verksamhet?


Ring oss, vi älskar att snacka tippcontainer!  

Vännerna på MoveTech
 

 

MoveTech Tippcontainer med gaffelspridning.png

MoveTech Tippcontainers med ATG

Intresserad av mer läsning?