Alla kan rädda liv

Säker arbetsmiljö med hjärtstartare

 

Att tänka på vid hjärt- och lungräddning

Det finns en missuppfattning om att vi kan få igång en medvetslös person endast med hjälp av HLR. Det är bara in undantagsfall man fått liv i en vuxen person vid HLR, men det är väldigt viktigt att starta räddningen och fortsätta. Det som HLR gör är att hålla igång hjärtflimmer, så att personen är mottaglig för hjälpen från sjukvårdspersonal eller hjärtstartare. 

 

Tryck på bröstet 30 gånger, blås sedan i munnen två gånger. Upprepa tills hjärtstartare eller ambulanspersonal kommit till personen. Personen ska ligga på hårt underlag vid kompressionerna och den som trycker ska komma ned hela 5-6cm för att få det tryck som behövs. Alltså bör man ta i ganska mycket och får inte vara rädd att skapa skador på personens bröstben. Det är inte alls ovanligt att personer som genomgått HLR fått blåmärken eller frakturer, men det är det ju värt i sammanhanget. 

 

Vid kollaps:

  • Försök få kontakt med personen - och var inte rädd att vara hårdhänt.
  • Är personen medvetslös? Då finns risk att luftvägarna är tilltäppta och behöver öppnas upp. Gör detta genom att höja hakan på personen för att öppna strupen. 
  • Andas personen inte? Ring 112. Ringer du via appen 112 kommer den lokalisera din plats direkt. Ring med högtalartelefon, så att du kan ha kvar vårdpersonal i telefonen och ha händerna fria. 
  • Starta hjärt- och lungräddning, samtidigt som någon annan hämtar hjärtstartaren.
  • Var tydlig med kommunikationen om ni är flera personer på plats. Det är lätt hänt att ingen ringer efter ambulans för att alla tror att det redan är gjort av någon annan. Peka med hela handen och dela ut uppgifter klar och tydligt.

 

Skärmavbild 2020-10-16 kl. 15.56.43.png

Hjärtstartaren är enkel att hantera

Hjärtstartaren är tillverkad så att vi ska kunna förstå och använda den i nödsituationer, det vill säga när vi inte är så smarta. Så fort locket öppnas startas den och ger tydliga instruktioner via sin högtalare. Den består bl.a. av två elektroder, som fästs på personen enligt anvisningar på just elektroderna. Det är alltså ganska svårt att göra fel.

 

Det är inte lätt att agera fel vid HLR och användning av hjärtstartare. Om man inte komma ihåg ordningen på uppgifterna och är osäker - börja bara ändå. Den enda farliga är att inte göra någonting alls. 


Skaffa en hjärtstartare på ert företag också! Gå in på orebrohlr.se och läs mer om hur ni går tillväga. 


Vi på MoveTech vill ge ett extra tack till Lina Rundqvist Troéng, som besökte oss och visade hur enkelt det är att hantera en hjärtstartare – och hur viktigt det är att ha en.

 

Vännerna på MoveTech

Läs fler inspirerande texter om hållbarhet!