Halkbekämpning

Här får du 4 tips på hur du kan undvika halkskador på din arbetsplats

Förbered i tid

Bli inte tagen på sängen av den första snön.  Se till att införskaffa utrustning som behövs redan nu så minskar du risken för olyckor. Undersök som saknas eller är dags att byta ut, så att ni inte halkar och faller i väntan på er nya sand- och saltspridare. 


Små korn gör stor skillnad

Se till att handskotta trappor och enrtéer där det rör sig människor kontinuerligt, där är halkrisken annars extra stor. Ett tunt lager snö eller is kan ofta bli kvar och packas hårt under vintern, då är den största hjälpen mot halkan de små kornen, sand och salt.
 

Se även till att ploga för att hålla vägar till och från arbetsplatsen öppna hela tiden, så att det i nödfall inte blir problem för ambulans eller liknande. 


hemsidahalk.png


Spar tid med sand- och saltspridare

Salt behöver inte användas på alla vägar där fordon körs, men är till stor hjälp där vi går mycket fram och tillbaka. Entréer, trappor och ytor mellan byggnader bör sandas och saltas, där komme en sand- och saltspridare väl till användning för de lite större ytorna. Den blandar de två sorterna för extra bra effekt. 
 

Lyft blicken

Ta en titt då och då upp mot tak och hängrännor. Vid några plusgrader kommer snön börja glida ner från taken och risk finns att de faller på någon förbipasserande. Gå inte upp på taket om du inte har säkerhetsutbildning, men var vaksam. Även istappar som bildas i stuprännor kan bli livsfarliga om de faller vid fel tillfälle. 

Vännerna på MoveTech

Läs fler inspirerande texter om hållbarhet!