Variation för stabil arbetsmiljö

Variera arbetsställningen

En bra arbetsmiljö innebär för oss att möblerna är valda efter medarbetarnas bästa. Det är alltid värt att investera i ergonomiska fördelar, som minskar de vardagliga belastningarna på rygg och nacke. I förlängningen även sjukskrivningar.


Först och främst - platsen där vi kontorsråttor spenderar mest tid, skrivbordet. Ett bord med en höj- och sänkbar funktion är guld värd för en hållbar fysik. Att stå upp tre timmar om dagen är faktiskt lika bra för hälsan som att springa tio maratonlopp om året!  När vi står upp ökar dessutom cirkulationen och ämnesomsättningen i kroppen, vilket minskar risken för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Små förändringar går alltså en lång väg. Så, när du märker att hållningen sjunker närmare skrivbordet och du lutar dig framåt mot dataskärmen med kisande ögon - höj bordet och börja om stående istället. Är det så att du inte märker av det själv? Ställ in ett larm på din mobil som påminner dig (och dina kollegor)!


Emellan de stående perioderna sitter vi ju ned också. Det är minst lika viktigt att ha rätt kontorsstol, för om vi ska vara ärliga så är vi få som kommer upp i tre timmars stående per dag. Även om vi gör det sitter vi ned fem timmar om dagen i vår kontorsstol. Se till att investera i en justerbar stol, så den kan ställas in efter dina behov. Du kan minska belastningsskadorna rejält med en stol som hjälper dig att sitta rätt, oavsett hur länge du sitter ned. 

 

Mer aktiva möten med höj- och sänkbart konferensbord

Även i mötesrummen innebär ett höj- och sänkbart bord en värd investering. Forskning visar att vi är mer aktiva på möten när vi står upp än om vi sitter ned. Vi håller bättre fokus och delar mer i samtal och diskussioner. Ett ståbord kan alltså bidra till att fler idéer kommer från medarbetarna, som i sin tur kan inspirera kollegorna och höja stämningen på kontoret. Blir mötet för långt kan bara ni sätta er ned och sänka bordet. 

 

Variera arbetsmiljön

Även om skrivbordet är vår självklara go-to-plats för vårt arbete så behöver vi inte sitta och stå på samma fläck hela dagen. På ett bra kontor finns variationsmöjligheter, även gällande platser att arbeta. 
Olika medarbetare fungerar på olika sätt. Vissa trivs med andras sällskap och lite brus i bakgrunden, medan andra vill ha helt tyst omkring sig. Det allra bästa för effektivt arbete är oavsett variation, eftersom att olika sinnesintryck bidrar med ny inspiration och kreativitet. Gå och sätt dig på en helt ny plats en stund och se vad det gör för ditt humör. Sitt en stund i en soffa eller fåtölj på en annan del av kontoret, eller till och med en stund ute om du har möjlighet på den varma halvan av året.

 

Tillgång till arbete i gemensamma utrymmen kan dessutom leda till intressanta samtal med kollegor - som bidrar till gemenskapen och teamkänslan i företaget. Det blir roligare för medarbetarna att gå till jobbet, samtidigt som det finns energi, inspiration och gemenskap kvar även efter arbetstid - kanske är fler av kollegorna riktigt pigga på AW?
 

 

Hållbar inredning för svin(n)smarta medarbetare