Hållbarhet på tapeten hos Berga Gård

 

På Berga Gård är strax utanför Örebro finns 12.000 krav-godkända och ekologiska höns. De utgör kärnan av verksamheten på gården vilken resterande produktion har byggts omkring. Det odlas foder till de egna hönsen, och det som säljs i gårdsbutiken skapas från äggen tillsammans med varor från andra lokala producenter.  

 

  • I januari 2003 kom de första hönsen till gården och i mars samma år startades äggboden med egen gårdsförsäljning. Vi har en lång historia av att kunder kan komma hit och köpa ägg, berättar Karolina Schneider vid vårt besök på gården.

 

Små variationer gör stor skillnad

Karolina hittade oss på MoveTech via google, där hon letade efter en lösning för att kollegan Ulrika skulle kunna jobba kvar på gården med äggpackning. Idag använder Ulrika bordet för att få in små variationer i sin arbetsställning, som gör stora skillnader för hälsan. 

 

  • Ulrika behövde kunna variera arbetsställningen på grund av problem med axlarna. Jag har även ett höj och sänkbart bord i köket och jag tycker det är väldigt bra. För mig som inte är så lång har det varit svårt att hitta bänkar som är låga nog för mig. Med detta känns det väldigt bra, så när Ulrika också började nämna det googlade vi runt och hittade ett skrivbord på MoveTech som funkar riktigt bra vid packningen. 

 

Det lokalproducerade hållbarhetstänket sitter de facto i väggarna på gården. Målarfärgen som pryder bland annat interiören i äggboden och den trevliga restaurangen, tillverkas delvis av äggoljetempera och pressad linolja från den egna gården. Det är ingen överraskning att Karolina tänker hållbart även när det kommer till medarbetarna.

 

  • Genom höj- och sänkbara bord håller de som jobbar längre. Ullis har lite problem med axlar och om hon ska jobba här behöver hon kunna variera arbetsställningen. Nu kan hon stå lite olika, bara sådana små rörelser gör att det funkar mycket bättre för henne, berättar Karolina. 

 

En lokal investering

Även Karolina själv har märkt en stor skillnad sedan hon bytt till höj- och sänkbar arbetsyta. Hon förklarar hur det som lite kortare är svårt att undvika spänningar i axlar och nacke, eftersom att läget för armarna oftast blir för högt upp. När tillfället dök upp att köpa fler höj- och sänkbara bord lokalt, då var det ett perfekt tillfälle. 

 

  • Tanken var att köpa ett bord till packningen, men vi bestämde oss för att ta två stycken, så fick jag ett själv också. Det var en jättebra deal. Jag vart så glatt överraskad att jag hittade det jag sökte här i Örebro också. Då var det ett självklart val, menar Karolina. 

 

Karolina och de andra på Berga Gård gillar tradition, men har också en ådra för utveckling. Att bara sälja ägg på gården blev snabbt en vana – och Karolina utökade från den lilla äggboden till den större gårdsbutiken med restaurang som finns idag. Huset är nybyggt men i gammal stil för att passa gårdens historia, och där finns ett större produktionskök. Idag säljs allt från marmelad och glass till bröd och pasta i butiken, gjorda på gårdens resurser tillsammans med andra lokala producenter. 

 

Gården gör mycket för den biologiska mångfalden. I sommar planeras en härlig trädgård som skapas för att främja bin och andra insekter och djur som behöver lite hjälp på traven. Där kan gästerna kan njuta av en bit glass bland blommor och bin. 

 

  • Det ska finnas någonting framåt, något till nästa generation också. När man ser till sina barnbarn blir det väldigt konkret. Hur kommer det se ut när han växer upp? Hur ser världen ut då? Finns det inte humlor och bin, då blir det inte mycket mat, säger Karolina.


Sugen på att handla mer lokalt? 

Äggen från gården säljs lokalt på på ICA och Coop i Fjugesta och ICA Vintrosa i egna kartonger, men finns även på de stora butikerna som ICA Maxi Boglundsängen. Leta efter äggkartongerna med packeriets namn, Alsbo Ägg, så garanteras att de kommit från lyckliga hönor!

 

 


 

 

 

DSC00815.jpg

 

 

DSC00834.jpg

 

 

DSC00839.jpg

 

 

DSC00818.jpg

 

 

DSC00824.jpg