Varukorg 0

MoveTech kundcase - Bölåsen Mjölk

Sedan 2009 har bröderna Karlsson bedrivit mjölkproduktion i Bölåsen. En viktig del i deras arbete är att se till att deras 400 kor får i sig rätt näring. Det handlar om en stor mängd foder som måste blandas med vatten innan korna kan äta sig mätta. En utmaning för bröderna var hur den processen kunde effektiviseras, där lösningen blev en unik lösning som togs fram tillsammans med oss på MoveTech.

Lennart, Martin och Bengt Karlsson är tre lantbrukare som tillsammans äger och driver Bölåsen Mjölk. På en gård i Jämtland har de producerat mjölk sedan 2009. Under åren har de växt från att ha 40 kor till de 400 kor de har idag. Mjölken som korna producerar säljer de sedan vidare till mejerier, innan den hamnar på våra köksbord.

ExempelbildMartin, Lennart och Bengt Karlsson driver gården i Bölåsen tillsammans.
Exempelbild

 

Att driva lantbruk kräver hårt arbete. Förutom mjölkproduktion finns också en växtodling, samt en maskinstation för att underlätta skördearbetet för andra bönder. Till sin hjälp har bröderna Karlsson 7 anställda som sköter dagliga arbetet. Själva har de delat upp arbetsuppgifterna. Lennart har primärt hand om djuren, ekonomin samt personalfrågor. Martins ansvarsområde är att sköta växtodlingen, medan Bengt är byggansvarig.

Under 2020 blev Bölåsen Mjölk nominerade till priset Årets Gröna Guld 2020, ett pris som delas ut av Lantbrukarnas Riksförbund och Ludvig & Co. Såhär säger Lennart om nomineringen:

- 2019 byggde vi ut verksamheten, och visade att vi tror på den gröna sektorn. Jag tror det uppskattades och stack ut att vi satsade större inom en bransch med hög medelålder där få unga tar vid. Sen har vi under alla år arbetat med att djuren ska ha det så bra som möjligt hos oss.

Hur ser man till att 400 kor mår bra?

En viktig del i att bedriva mjölkproduktion är att se till att korna mår bra. Där spelar kosten en viktig roll, men att mata 400 kor är ingen liten uppgift. En mjölkko kan nämligen väga ca 600 kilo och äta ca 60 kg om dagen. Ni hör ju själva att det krävs en del arbete och planering för att alla ska vara mätta och belåtna.

- När vi ger foder till våra kor så får de allt de har behov av i en blandning. Vi behöver bara tillsätta vatten, och det är viktigt att det blir rätt mängd enligt receptet. Om blandningen blir för torr brukar korna sortera ut det de helst vill äta och får inte i sig alla näringsämnen. Därför behövdes ett bra sätt att blanda vattnet med fodret.

Exempelbild
Exempelbild

Kundanpassad lösning från MoveTech

- Vi letade efter en ny lösning på vattentillsättning och hade en ganska god idé själva av vad vi behövde. Men vi hittade ingenting på marknaden som kunde tillgodose våra behov. Då hittade vi MoveTech via Google och kontaktade dem. Efter att ha presenterat vår idé och våra önskemål bollade vi fram och tillbaka ett tag. Efter ett par veckor fick vi fram en ritning, och efter ytterligare några veckor var produkten producerad och levererad.

Lösningen blev en ”vattencontainer”, en container som parkeras vid vattenledningar med tidsinställd vattenpåfyllning. Med hjälp av en lastmaskin lyfts den sedan över till en stor blandare som redan är fylld med foder och vattnet tippas ned. Det finns en våg i blandaren som säger till när rätt mängd vatten är tillsatt. Vattencontainern går även att stänga, samt har ett mindre utlopp för att fylla på vatten för bete.

- Proceduren med att tippa i vatten görs varje dag året runt. Därför får det inte krångla. Det känns bra att ha hittat en säker, snabb och smidig lösning.

Även våra kor verkar uppskatta den nya specialanpassade produkten. De är väldigt nöjda med fodrets konsistens, som inte är för torr.

- Våra önskningar förverkligades, avslutar Lennart Karlsson.

Skulle du också behöva en lösning som är anpassad efter dina utmaningar?

Vi på MoveTech har tagit fram hundratals kundanpassade produkter som till exempel tippcontainrar, Berglöfslådan®, plastcontainrar och mycket mer. Kontakta oss så kan vi diskutera era utmaningar tillsammans!

Fler kundcase

Tack för din förfrågan. Vi hör av oss så snart som möjligt!

Man

Kontaktformulär