4 anledningar till varför du ska välja lastpall i plast

Ni har tidigare fått tagit del av de tre olika typerna av lastpallar i plast. Nu är det dags att lyfta fram alla fördelar med plastpallar och jämföra dem med träpallar. Det finns fyra fördelar med plastpallen som bidrar till en effektivare materialhantering. Den är mer hygienisk, lättare att hantera, praktisk för lagret och bättre vid export. Häng med så förklarar vi mer!

Plastpallar-rad-urklippt.png

Mer hygienisk

Lastpallar i plast är generellt väldigt bra ur ett renlighetsperpektiv. Dem tål vatten bra och kan enkelt spolas av utan att pallens funktion påverkas. Medan en lastpall i trä blir blöt och tung. Har din arbetsplats höga krav på hygien? Då är hygienpallen det bästa alternativet, tack vare sin släta konstruktion och dess material.

 

Träpallar skräpar ner och lämnar flisor på arbetsplatsen, något som plastpallen inte gör. Det är även en betydligt större risk att småkryp eller parasiter följer med träpallarna, vilket är anledningen till att de inte får exporteras till vissa länder utanför EU.

Lättare att hantera

Lättviktspallarna/exportpallarna i plast har väldigt låg egenvikt vilket gör dem väldigt smidig att hantera. En lättviktspall väger endast 5,6kg, jämfört med en träpall som väger cirka 25kg. Det gör att lättviktspallen är lätthanterlig vid lyft och förflyttning. En industripall eller hygienpall är lika stabil som träpallen men väger cirka 8kg mindre. 

 

I och med den låga egenvikten behöver du inte oroa dig över att få ont i axlar eller rygg. Det blir naturligt en bättre ergonomi och risken för belastningsskador minskar.

Plastpallar-staplade-urklippt.png

Praktisk för lagret

Plastpallarna är anpassade efter europeiskt standardmått. De kan transporteras och smidigt lyftas med en gaffeltruck eller gaffelvagn. Pallarna fungerar också alldeles utmärkt att ställa på lagrets pallställage. I ställaget kan du förvara flera pallar med gods ovanpå varandra och på så vis spara mycket utrymme. I första hand gäller detta för industripallar och hygienpallar, eftersom de har medar.

 

Exportpallen/lättviktspallen hjälper dig att frigöra yta på lagret. De är travbara vilket innebär att dem travas i varandra när de är tomma. Du kan förvara cirka 46 tomma pallar stabilt på höjden. Till skillnad från träpallar som kan staplas 15 på varandra, men mindre stabilt. 

Bättre vid export

Lättviktspall/Exportpallen används vid export. I vissa länder finns det krav och regler som inte tar emot obehandlade träpallar, som exempelvis USA och Australien. Plastpallen är därför bästa lösningen vid utlandsexporter, då den uppfyller kraven och reglerna. Pallens låga egenvikt gör frakten billigare.

lastpall-lyft-3.webp

Spara tid och arbetsutrymme med plastpallen

Träpallen är idag Sveriges mest använda lastpall, men är den verkligen det bästa alternativet för din arbetsplats? Plastpallen har fyra avgörande fördelar för effektivare materialhantering:

 

  • Pallarna i plast tål vatten och kan enkelt spolas av utan att pallens funktion påverkas
  • Plastpallarna har låg egenvikt som gör dem smidigare att hantera. Belastningsskador blir därför ett minne blott
  • Du kan enkelt spara på arbetsutrymmet när pallarna inte används. Plastpallarna travas 46 gånger i varandra
  • En plastpall uppfyller krav och regler för utlandsexporter utanför EU. Den låga egenvikten är också en fördel då det resulterar i lägre fraktkostnad

 

Så om du är i planer på att spara tid och arbetsutrymme som inte tummar på effektivitet och arbetsmiljö - välj då lastpallar i plast

Är du fortfarande osäker på vilken lastpall som passar just din verksamhet? 

Vi på MoveTech har 25-års erfarenhet av helhetslösningar för industri, verkstad och lager. Du är varmt välkommen att kontakta oss, så kan vi diskutera dina utmaningar och tillsammans komma fram till rätt lösning. Du når oss på 019-611 19 19, info@movetech.com eller vår livechatt för personlig service. Vi är väldigt nördiga i vårt snack och kan vår grej!

 

Frakta lugnt och säkert! //Vännerna på MoveTech

 

Gillar du denna guide? Då kanske dessa guider om effektivare materialhantering även är intressanta för dig!