Varukorg 0

Allt du behöver veta om bottentömmande containrar

Hur bra vore det om du kunde tömma din container utan att behöva kliva ur trucken? Med en bottentömmande container från MoveTech är det möjligt. Då sparar du både tid, energi och slitage på kroppen och verktygen. Dessutom innebär det ökad säkerhet och bättre arbetsmiljö för truckföraren.  

Fördelarna med en bottentömmande container

Till skillnad från en vanlig tippcontainer är den bottentömmande containern utformad för att maximera golvutrymmet för att kunna förvara mer material på mindre golvyta. En container som rymmer mer behöver också tömmas mer sällan vilket sparar tid och slitage. Nackdelen med en bottentömmande container är att det är svårt att hålla den helt tät för väldigt smått material under lång tid, framförallt om den öppnas och stängs ofta.

 

 

På den här sidan finns information om: 
 • Välj rätt bottentömmande container
  • Container med gaffelspridning
  • Container som töms genom påkörning
 • Vilken storlek behöver du?
 • Gaffelspridningsmått och gaffelmått
 • Färger
 • Tillbehör
 • Liknande produkter

Välj rätt bottentömmande container

I den här guiden kommer vi att fokusera på Bottentömmande container med gaffelspridning. Men det kan ändå vara bra att veta att det finns två huvudvarianter av bottentömmande containrar.

 

 1. Tömning genom gaffelspridning
 2. Tömning genom påkörning 

Den stora skillnaden mellan de två alternativen är att den ena töms med hjälp av gaffelspridning och den andra varianten öppnas genom påkörning av kanten på mottagarkärlet. Det finns flera fördelar och nackdelar med de båda varianterna. 

Bottentömmande container

Tömning med gaffelspridning

Om du har tillgång till truck med gaffelspridning kan du köpa en container som töms med hjälp av gaffelspridning. Den har gaffeltunnlarna i botten och när du sprider gafflarna öppnas botten av containern på mitten. 

 

Fördelar:

 • Mer precision, lättare att pricka när man tömmer
 • Mer kontrollerad tömning, vilket leder till mindre slitage
 • Kan utrustas med vätskeförslutning vilket gör den väldigt tät
 • Stängs automatiskt genom att föra ihop gafflarna igen
 • Töm var du vill även när det inte finns en kant
 • Går att hantera från båda håll med trucken
 • Undvik att skapa högar där du tömmer eftersom du inte är tvungen att tömma vid kanten

Nackdelar:

 • Fungerar inte med truckar som inte har gaffelspridning
 • Kan vara svårt att få ur allt innehåll, framförallt papp eller trä

Container som töms genom påkörning

Om du inte har en truck med gaffelspridning är den här varianten ditt bästa alternativ. Den har gaffeltunnlarna i överkant på containern och hela botten öppnas i ett stycke genom att aktivera en spak i nederkant på containern. Spaken aktiveras enkelt genom att lätt köra på kanten av det kärl du ska tömma containern i vilket betyder att du aldrig behöver gå ur trucken. Du stänger containern genom att försiktigt ställa ner den på marken eller golvet. 

 

Fördelar:

 • Går att tömma med hjälp av truckar som inte har gaffelspridning
 • Lättare att få ur allt material även om det inte väger så mycket

Nackdelar:

 • Mer slitage
 • Mindre kontrollerad tömning
 • Sämre för vätskor och annat småmaterial
Bottentömmande påkörning

Vilken storlek behöver du?

MoveTechs bottentömmande container med gaffelspridningstömning finns i många storlekar, färger och funktioner och kan dessutom kundanpassas. Vår minsta storlek rymmer 470 liter och vår största container rymmer hela 3900 liter. Kontrollera höjd, bredd och längd samt maximal gaffelspridning i tabellen här bredvid. 

 

 

Gaffelspridningsmått och gaffelmått

Standardvarianterna på de bottentömmande containrarna med gaffelspridning är anpassade för gafflar som är max 150 mm i bredd och 50 mm tjocka. Hör av dig till oss om din trucks gafflar har andra mått, så löser vi en kundanpassad container åt dig. 

 

Gaffelspridningsmåttet är hur långt gafflarna kan spridas mätt från ytterkant på den ena gaffeln till den andra ytterkanten på den andra gaffeln. I produktbeskrivningen på de bottentömmande containrarna med gaffelspridningstömning finns måtten för alla varianter av containrarna. Välj den variant du behöver och kontrollera så att gaffelspridningsmåttet passar med din truck. 

 

De minsta storlekarna på containrarna med gaffelspridning har ett mekaniskt stopp som hindrar dörrarna från att spåra ur eller ta skada om du skulle sprida gafflarna för långt. De största modellerna har inte samma spärr så då behöver du vara noga med att inte sprida gafflarna för mycket.

 

Måtten gäller MoveTechs bottentömmande container med gaffelspridning.

Modell Volym (L) Längd (mm) Bredd (mm) Höjd (mm) Vikt (kg) Helt öppen botten (mm) Max gaffelspridning (mm)
MoveTipp B 470 470 1200 800 650 145 1200 1250
MoveTipp B 600 600 1526 800 650 170 1080 1200
MoveTipp B 900 900 1526 1000 760 205 1300 1400
MoveTipp B 1000 1000 1200 800 1200 210 1080 1600
MoveTipp B 1400 1400 1516 800 1335 255 1080 1600
MoveTipp B 1800 1800 1516 1020 1335 295 1300 1800
MoveTipp B 2600 2600 1516 1370 1500 360 1520 2000
MoveTipp B 3900 3900 1516 1500 2070 430 1520 2000
Mått för bottentömmande container

Hur mycket spridning behövs på gafflarna?

Beroende på vad du har i containern måste du kunna öppna luckorna olika mycket. Ska du tömma sand eller annat småkornigt material eller har du stora lådor eller säckar i containern? 

Vid fast avfall: bottenluckorna måste kunna öppnas till 100%

Avfall med mindre materialstycken: Luckorna behöver kunna öppnas till 80%

Sant eller annat småkornigt material: Luckorna behöver öppnas endast till 60%

Källsortera enkelt med olika färger

MoveTechs bottentömmande container med gaffelspridningstömning kommer i standardfärgen RAL 5005 som är en klassisk blå men den finns också i flera andra färger, till exempel flera nyanser av blå, lila, grå, grön, röd, orange, svart och brun. 

 

Med ett stort utbud av färger att välja på kan du få din bottentömmande container att smälta in i miljön på ditt företag eller ha flera containers i olika färger för enkel källsortering. 

Tillbehör till bottentömmande containrar

MoveTechs bottentömmande container med gaffelspridning går att hantera från båda håll med trucken. För enklare förflyttning av containern utan att behöva hämta trucken kan du utrusta din container med hjul. Se då till att köpa en hjulförberedd container. Hjulen är kullagrade och slitytan är i gummi. Tänk på att hjulen ger en höjdökning av containern med 40 mm. 

 

Ett lock kan vara praktiskt ifall containern ofta står utomhus och man vill undvika att innehållet blir blött, blåser ur eller för att förhindra lukt. Den bottentömmande containern som öppnas med gaffelspridning finns också med uttag för kranlyft för fler förflyttningsalternativ. 

 

Liknande produkter

 

Berglöfslådan

En annan riktigt bra kanister är Berglöfslådan. Det är plåtlådan som passar bäst för tungt gods på grund av sin robusta konstruktion. Berglöfslådan rymmer mycket material och tippas med hjälp av roterande gaffelaggregat, lyftok eller lyftkätting. 

 

Vi på MoveTech är extra bra på Berglöfslådor, vi har nämligen sålt dem i över 25 år och vi kundanpassar den gärna åt dig. 

 

Tippcontainer utan bottentömning

Om du vill vara säker på att containern är helt tät både för vätskor och väldigt smått avfall kanske du vill välja en klassisk tippcontainer. Det finns tre sätt att tömma en tippcontainer, gemensamt för alla tre är att du måste fylla containern full eller halvfull för att kunna tömma containern alls. Dessutom rymmer tippcontainern mindre material och måste därför tömmas oftare.

 

 

 


Vissa produkter som finns med på bilderna kan ha utgått, hör av dig till oss om du letar efter något liknande.

 

 

Produkterna i den här guiden

 


Vill du också göra smarta och hållbara inköp?

Vi på MoveTech säljer begagnade produkter med mer att ge, som till exempel tippcontainrar och Berglöfslådan® .

Kontakta oss med era önskemål på info@movetech.com eller på 019 - 611 19 19. Det går också bra att kontakta oss om du har väl fungerade produkter som inte längre används, så kan vi hjälpa er att hitta ett nytt hem där de kommer till nytta.

Läs mer här

 

Fler guider