Varukorg 0

ESD - Allt du behöver veta om Electrostatic Discharge och EPA

Världen av elektronik är en dynamisk och fascinerande miljö där varje ögonblick räknas. Men mitt i denna spännande värld lurar en tyst fiende: ESD (Electro Static Discharge). Konsekvenserna av att underskatta ESD-skydd kan vara dramatiska och oväntade. Från latenta eller akuta fel i elektronikkomponenter till höga servicekostnader och personligt obehag sträcker sig riskerna med ESD långt bortom tekniken. 

Statisk elektricitet kan vara förödande för verksamheten om tillräckligt skydd inte finns på plats. Utgå ifrån att alla elektroniska komponenter är känsliga för ESD för att minska risken för både ekonomiska förluster, materiella förluster och stötar. Även arbetsplatser där man hanterar lättantändliga gaser eller där damm uppstår behöver vara medveten om farorna med ESD. Det finns flera saker du kan göra för att minska riskerna för skador på komponenter, material och personal. I den här guiden går vi igenom:

 

Innehåll

  • Vad är ESD?
  • Skaderisker och riskfaktorer
  • Hur du skyddar mot ESD
  • Skapa ditt EPA-område (ESD-skyddat område)

Exempelbild

Granskare: Daniel Karlsson

Kontakta Daniel

Publicerad: 2024-02-15

Författare: Jessica Ståhl

Vad är ESD?

ESD är en förkortning och står för Electro Static Discharge. Det är när ett elektriskt laddat material kommer i kontakt med ett annat material utan jordning och det sker en urladdning. Elektroniska komponenter, som till exempel datorkomponenter som processorer eller kretsar kan vara känsliga för väldigt små urladdningar på 50 volt men det är först vid ca 3000 volt som människan känner urladdningen i form av en stöt. ESD är alltså det som kan hända när du tar av dig en stickad tröja eller borstar torrt hår.

Exempelbild
Exempelbild

Risker och skador av en urladdning

Elektroniska komponenter kan gå sönder och behöva kasseras direkt eller så uppstår en latent skada som inte upptäcks på en gång. Det kan innebära att problemet visar sig först senare när produkten redan monterats eller levererats till kunden. Vissa lättantändliga gaser och damm kan hastigt fatta eld om de utsätts för en elektrisk urladdning. Konsekvenserna kan alltså bli ödesdigra om ESD-skyddet inte är fullständigt.

Faktorer som ökar riskerna för ESD-generering

  • Friktion: till exempel att gå över ett golv, rulla med en stol eller en vagn
  • Separation: till exempel när man arbetar vid ett arbetsbord
  • Induktion: elektriska fält på avstånd
  • Syntetiska material som plast och kläder av syntet
  • Låg lutfuktighet, till exempel på vintern

ESD skydd

Eftersom människan inte känner en stöt förrän vid ganska höga spänningar och att skador kan uppkomma redan vid väldigt låga spänningar är det inte säkert att du märker om en ESD sker. Därför är det viktigt att se till att ESD inte uppstår alls under hantering av ESDS (ESD-känsliga) komponenter och material. Det gör du genom att använda ESD-skyddande produkter. 

Exempelbild
Exempelbild

Skapa ditt EPA-område

EPA står för Electrostatic Protected Area och syftar på ett område som är skyddat från statisk elektricitet. För att skapa ditt EPA behöver du se till att allt, inklusive bord, stolar, lådor, vagnar och golv är ESD-skyddande.

ESD-armband

Ett säkert sätt att se till att man är jordad är att använda ett ESD-armband. Det är ett armband i elastiskt material med en metallsladd som kopplas till jordning. Om du jobbar med ESDS hemma kan du koppla ditt antistatarmband till ett element som en bra och billig försäkring mot skador på komponenter. När man arbetar i verkstadsmiljö är det samma sorts armband som används men det finns mer avancerade kopplingar som kan monteras på en energilist på ett arbetsbord eller direkt i eluttaget i väggen.

 

Köp ESD-armband här

ESD-bord

Varje arbetsplats börjar med ett arbetsbord. Här finns en uppsjö av alternativ, från stora till små bord, manuellt eller elektriskt höj- och sänkbara arbetsbord och massor med bra tillbehör. Till exempel en verktygspanel i ESD-skyddande material som du monterar längst bak på bordet för att enkelt ha tillgång till dina verktyg. Eller en hylla där du kan placera småsaker, en ESD-back i svart plast som passar på hyllan eller en svängande arm där du kan hänga upp dina mest använda verktyg för enkel åtkomst. 

 

Köp arbetsbord här

ESD-matta

En stor bidragande faktor till statisk elektricitet är att gå eller rulla med en stol över ett golv. Därför är det bra att ha en ESD-matta som är jordad. Arbetsplatsmattan Senso Dial ESD är en bekväm ståmatta som jordas genom att koppla in den ett eluttag via en sladd. På så sätt är du alltid jordad när du arbetar med känsligt material.

 

Köp ESD-mattor här

ESD-trallor

 Att rulla alstrar också elektricitet och därför behöver du se till att alla vagnar och trallor är ESD-skyddande. Vi har en praktisk trådtralla för backar med maxbelastning 200 kg, en lite stadigare backtralla med maxbelastning 400 kg och en förhöjd backvagn för bättre ergonomi. Backvagnarna är staplingsbara och har länkhjul för att enkelt kunna manövreras. 

 

Köp ESD-trallor här

ESD-trallor

ESD-vagnar

På MoveTech finns ett brett utbud av vagnar för alla verksamheter som sysslar med ESD-känsliga komponenter och material. En plockvagn är bra för att plocka många varor på samma gång. Välj antal hyllor utifrån hur stort gods du ska transportera, från 2-5 hyllor. Om du ska transportera större gods finns också en plattformsvagn med en enda plattform. Glöm inte sopsäckshållaren, med eller utan hjul, den behöver också vara ESD-skyddande. 

 

Köp ESD-vagnar här

ESD-vagnar

Ta hjälp av MoveTech

Sist men inte minst. Ta hjälp av oss på MoveTech! Vi har över 25 års erfarenhet av att leverera helhetslösningar till företag inom industri, lager och kontor. Vår kundservice finns alltid till hands och hjälper dig mer än gärna till rätt produkt för dina ändamål och behov. Kanske har du större projekt så hjälper gärna en av våra säljare dig. Oavsett, så hör av dig till oss genom att maila info@movetech.com, ringa 019-611 19 19 eller använda vår livechatt!

 

Produkter

 

 

Fler guider

 

Tack för din förfrågan. Vi hör av oss så snart som möjligt!

Man

Kontaktformulär