Varukorg 0

Tippcontainer med ATG: 7 fördelar

ATG

Vi har tidigare skrivit om de olika sätten att tömma en tippcontainer på. En av teknikerna som vi tycker har extra många fördelar, är automatisk tömning via gaffelspridning (ATG).

Här går vi in mer på djupet om varför vi tycker att ATG är ett väldigt bra alternativ. Här har du 7 fördelar som hjälper dig att tippa rätt!

Men innan vi börjar rekommenderar vi att kolla på vår YouTube-video om tippcontainer med ATG.

1. Sitt ner i trucken!

Det finns tre sätt att tömma en tippcontainer, med manuell spak, med tryckplatta eller automatisk tömning via gaffelspridning. De har alla sina för- och nackdelar. Men genom att välja en tippcontainer med gaffelspridning sitter föraren enkelt och bekvämt kvar i trucken vid tömning. Vår vän Martti har under hela sitt 45 åriga arbetsliv arbetat med att köra truck. Han berättar om hur de ibland under stressade omständigheter tog genvägar för att tömma. 

 

”På de tippcontainers som lossades med spak satt spaken på höger sida av trucken och ingången i trucken var på vänster sida. Då behövde vi gå ur och runt hela trucken för att tömma tippcontainern. Eller ja… ibland när man var stressad gick man ju inte runt. Man gick ju under...” 

 

ATG medför flera positiva säkerhetsaspekter jämfört med manuell tömning. Till exempel förhindras klämrisken som blir mellan binge och container när en upp mot 110 kg tung container faller tillbaka efter tömning. Dessutom minskar det risken för förslitningsskador på rygg, höfter och axlar vid i- och urstigning av trucken. Visste du att en truckförare kan kliva i och ur sin truck upp mot 100 gånger under en arbetsdag? Den som spar han har, och i detta fall gäller det både tid och kropp. Det är också viktigt att du först och främst väljer en tippcontainer som passar din verksamhet, och därefter utrustar den med ATG. Exempelvis kan en tippcontainer med lock vara ett alternativ, om den ofta står på platser där de är utomhus länge och man vill undvika att avfallet blåser ur eller till sopor för att förhindra dålig lukt.

Exempelbild

MoveTech's vd Markus tillsammans med Martti på Suzuki Garphyttan

Super Duty, Heavy Duty och Öppen Standard med ATG

För att din truckförare ska kunna arbeta säkert och effektivt, erbjuder vi dig ett brett sortiment av tippcontainers i flera utföranden och funktioner. Våra tippcontainers har marknadens mest robusta och hållbara konstruktion. Dessutom kontrollerar vi alla våra tippcontainers minst tre gånger under produktion för att säkerställa bästa kvalitet. Våra standardutföranden Super Duty, Heavy Duty och Öppen Standard är också svensktillverkade vilket är ett klimatsmart val: 

  • Tippcontainer Super Duty är den tuffaste varianten på våra tippcontainrar. Den är tillverka för att klara extremt intensiva och tuffare hanteringssituationer. Super Duty har som standard 6mm plåt i baljan och ett extra kraftigt underrede där bland annat gaffeltunnlarna består av u-balk med godstjocklek 10-15mm för att klara extremt tuffa hanteringar. Super Duty finns från 210 - 1630 liter
  • Tippcontainer Heavy Duty är en av de tuffare varianter på tippcontainers. Detta utförande är tillverkad för att klara intensiva och tuffare hanteringssituationer. Heavy Duty har som standard 3mm plåt i baljan och ett extra kraftigt underrede där bland annat gaffeltunnlarna består av u-balk med godstjocklek upp till 18mm för att klara extra tuffa hanteringar. Många som väljer denna variant är oftast från tung industri
  • Tippcontainer Öppen Standard som är tillverkade för att klara intensiva och tuffa hanteringssituationer. Denna variant har som standard 3mm plåt i baljan och ett kraftigt underrede där bland annat gaffeltunnlarna består av 3-4mm plåt med gaffelförstärkning - för att klara tuffa hanteringar

 


Tippcontainer med automatisk tömning vid gaffelspridning (ATG)

2. Tippa "outside the box"

Med gaffelspridning är föraren till skillnad från tippcontainers med tryckplatta inte låst vid att tippa containern mot en kant. Detta gör att truckföraren enkelt och smidigt kan tömma tippcontainern utan att behöva bromsa in, måtta och passa in kanten exakt mot tryckplattan.

 

3. Tippa var du vill

Visst är det härligt att få bestämma själv vart lasset från tippcontainern skall hamna. Men med en tippcontainer med tryckplatta är det inte alltid så lätt. Genom att lasset alltid tippas vid containerns framkant, bildas lätt oönskade skidbackar i containerns front. Här spenderas många (och riskfyllda!) timmar till att för hand sprida ut lasset jämnt i den större containern. Suzuki Garphyttan valde att köra på kundanpassade tippcontainrar, vilket resulterade i en mycket säkrare och effektivare arbetsmiljö. Läs kundcaset om Suzuki Garphyttan

Väljer du ATG-funktionen är detta ett minne blott då du dels kan tömma olika vinklar - och köra trucken längre in över den större container för att fylla hela containerns skrymslen och vrår. Smartare tömning till folket!

4. Planera din tippning

Planering är A&O när truckarna går i skytteltrafik fram och tillbaka mellan tömningarna. Vår vän Martti beskriver hur ATG hjälpt honom i stressiga perioder: 

 

”Säg att man vet att det kommer att komma mycket nästa vecka, då kanske vi tömmer lite oftare. Det kan man göra med ATG, för då kan man tömma en halv låda. Annars kan man bara tömma fulla lådor eftersom att det inte är någon tyngd framåt” 

 

En förutsättning för att kunna tömma en tippcontainer med tryckplatta är att bingen är fylld vid tömningsmomentet. När spärren lossas, är det framvikten som får containern att tippa. Är tippcontainern halvfull, riskerar bingen att stå kvar i ursprungsläge istället för att tippa. I och med att tryckplattan måste vara pressad mot kanten, kan inte truckföraren vinkla gafflarna för att få containern att tippa.

 

Ett annat exempel hämtar vi från Emhart Glass. De använde sig av utdaterade tippcontainers för intern transport, vilket gjorde att de råkade ut för en arbetsplatsolycka. Denna olycka fick dem att byta till tippcontainers från MoveTech. Tidigare har företaget haft en blandning av gamla hederliga tippcontainers med tryckplatta eller handspak. Med deras nya tippcontainers utrustade med ATG säger de att det var en fenomenal lösning på ett tidigare stort problem ute på golven för truckförarna. Tiden som sparas på tömningar beräknas till 100 timmar per år! Läs kundcaset om Emhart Glass

Andra fördelar med ATG-funktion är att du inte är låst till att tippa mot en kant. Med ATG kan truckföraren vinkla gafflarna aningen nedåt, så att den tippar även halvfull. På det sättet kan truckförare och industriarbetare enklare planera sin tömning vid större leveranser eller stressigare perioder. Flera kunder har valt att anpassa sin lågbyggda tippcontainer med ATG-funktion, och förvarat innehåll som metall, spån och sopor. För dem var det viktigt att arbeta effektivt vid trånga utrymmen, som under en maskin.


Suzuki Garphyttan tömmer en tippcontainer med ATG

5. Tippa kontrollerat

Automatisk tömning via gaffelspridning gör att tipplådan tippar sansat och kontrollerat. En fylld tippcontainer kan väga upp mot 2 ton. När denna koloss tippar, släpper tippcontainrar med tryckplatta hela lasten på en gång, och det gungar till ordentligt i trucken när den smäller ner. Med ATG fälls istället tippcontainern successivt ner allt eftersom truckföraren sprider truckgafflarna. Stadigt och snyggt, ergonomiskt och tryggt!

 

6. Tippa rätt året om

Givetvis ska en tipplåda vara pålitlig i ur och skur. Tyvärr kan det dock vara lurigt på vintern när det är halt att tippa med en tippcontainer med tryckplatta. Martti beskriver här en vanlig situation under vintertid: 

 

”Vintern särskilt. Då är det här med ATG helt suveränt. Tänk dig själv om du ska köra mot en container, det är halt under, du spinner bara. Spärren släpps inte heller om det är lite slitet. Då är det bara att ta sats och backa, och PANG så krockar du in i den andra containern. Det smäller till rejält i trucken. Så nej det är bara fördelar med ATG”

 

En lösning att lita på ur och skur helt enkelt!

7. Tippa långsiktigt

Den som spar han har!
En tippcontainer kommer oundvikligen få sig en del smällar och stötar under sin livstid ute på industrin. Förr eller senare, kommer den att få gå i pension, precis som oss alla andra – frågan är bara när. Hur länge vill du att din tipplåda ska hålla? Hur ofta vill din verksamhet köpa nya? Så sällan som möjligt är svaren vi ofta får på den frågan.

Väljer du en hållbar container på MoveTech som är utrustad med ATG har den större förutsättningar att hålla längre, då den jämfört med en tippcontainer med tryckplatta slipper stå ut med knuffar och stötar som uppkommer vid tömning. Spara på stötarna och investera i en robust tippcontainer för effektivare avfallshantering, materialhantering och källsortering.

Ja, vi är nog inte ensamma om att fascineras över denna smarta funktion. En omtänksam lösning med flertalet finesser som i en enda låda förbättrar arbetsmiljön på flera punkter – det tycker vi precis som Martti är helt suveränt – håller du med? 

Kanske har du egna historier om hur ATG-funktion har förändrat din verksamhet?

Oavsett - så hör gärna av er genom att ringa 019- 611 19 19, maila info@movetech.com eller varför inte använda vår livechatt som du hittar längst till höger om din skärm? 

Vännerna på MoveTech

Exempelbild


Vill du också göra smarta och hållbara inköp?

Vi på MoveTech säljer begagnade produkter med mer att ge, som till exempel tippcontainrar och Berglöfslådan® med mera.
Kontakta oss med era önskemål på info@movetech.com eller på 019 - 611 19 19. Det går även bra att kontakta oss om du har väl fungerade produkter som inte längre används, så kan vi hjälpa er att hitta ett nytt hem där de kommer till nytta.

Läs mer här

 

Fler guider

 

 

Utvalda produkter