7 anledningar till att välja tippcontainer med ATG

 

Talet 7 har alltid betraktats som speciellt sedan urminnes tider, ofta förknippat med lycka eller tur – jordens sju underverk, veckans sju dagar och inte minst Snövit och de sju dvärgarna. Därför är det såklart ingen tillfällighet att fördelarna med en tippcontainer med ATG – automatisk tömning vid gaffelspridning också är just... sju (minst sagt i alla fall).  

 

Vi bjuder här på 7 anledningar till varför du ska välja ATG-funktion. Men innan vi pratar om funktioner: Vet du dina användingsområden och hur du väljer rätt tippcontainer?

 

For starters: Har du koll på dina användningsområden? Här är bra två frågor vi kommer utreda tillsammans: Vilka alternativ finns för tömning av tippcontainer? Och vad menas egentligen med automatisk tömning vid gaffelspridning?

 

I boxarna nedan, kan du innan vi startar läsa in dig på skillnaden mellan de tre olika alternativen för tömning av tippcontainer: manuell spak, med tryckplatta eller ATG.

 

Titta först på vår YouTube-video om tippcontainer med ATG så fortsätter vi därefter.

 

 

ATG (1).png

Redo? Då kör vi! 


1. Sitt ner i båten trucken!

Genom att välja en tippcontainer med gaffelspridning sitter föraren enkelt och bekvämt kvar i trucken vid tömning. Vår vän Martti har under hela sitt 45 åriga arbetsliv arbetat med truckförning och berättar om hur de ibland under stressade omständigheter tog genvägar för att tömma. 

 

 • ”På de tippcontainers som lossades med spak satt spaken på höger sida av trucken och ingången i trucken var på vänster sida. Då behövde vi gå ur och runt hela trucken för att tömma tippcontainern. Eller ja… ibland när man var stressad gick man ju inte runt. Man gick ju under...” 


Tillskillnad från manuell tömning, förhindras även klämrisken som blir mellan binge och container när en upp mot 110kg tung container faller tillbaka efter tömning. Dessutom minskar det risken för förslitningsskador på rygg, höfter och axlar vid i- och urstigning av trucken. Visste du att en truckförare kan kliva i och ur sin truck upp mot 100 gånger under en arbetsdag? Den som spar han har, och i detta fall gäller det både tid och kropp. Det är också viktigt att du först och främst väljer en tippcontainer som passar din verksamhet, och därefter utrustar den med ATG. Exempelvis kan en tippcontainer med lock vara ett alternativ, om den ofta står på platser där de är utomhus länge och man vill undvika att avfallet blåser ur eller till sopor för att förhindra dålig lukt.

 

Super Duty, Heavy Duty och Öppen Standard med ATG

För att din truckförare ska kunna arbeta säkert och effektivt, erbjuder vi dig en tippcontainer i flera utföranden och funktioner, de har marknadens mest robusta och hållbara konstruktion. Vi kontrollerar våra tippcontainrar minst tre gånger under produktion för att säkerställa bästa kvalitet. Våra standardutföranden  Super Duty, Heavy Duty och Öppen Standard är också svensktillverkade vilket är ett klimatsmart val:

 

 • Tippcontainer Super Duty är den tuffaste varianten på våra tippcontainrar. Den är tillverka för att klara extremt intensiva och tuffare hanteringssituationer. Super Duty har som standard 6mm plåt i baljan och ett extra kraftigt underrede där bland annat gaffeltunnlarna består av u-balk med godstjocklek 10-15mm för att klara extremt tuffa hanteringar. Super Duty finns från 210 - 1630 liter
 • Tippcontainer Heavy Duty är en av de tuffare varianter på tippcontainers. Detta utförande är tillverkad för att klara intensiva och tuffare hanteringssituationer. Heavy Duty har som standard 3mm plåt i baljan och ett extra kraftigt underrede där bland annat gaffeltunnlarna består av u-balk med godstjocklek upp till 18mm för att klara extra tuffa hanteringar. Många som väljer denna variant är oftast från tung industri
 • Tippcontainer Öppen Standard som är tillverkade för att klara intensiva och tuffa hanteringssituationer. Denna variant har som standard 3mm plåt i baljan och ett kraftigt underrede där bland annat gaffeltunnlarna består av 3-4mm plåt med gaffelförstärkning - för att klara tuffa hanteringar

 

 

 

tippcontainer–hund.jpg

 

 

fyra olika typer tippcontainer.png

2. Think (tilt) outside the box!

Med gaffelspridning är föraren till skillnad från tippcontainers med tryckplatta inte låst vid att tippa containern mot en kant. Detta gör att truckföraren enkelt och smidigt kan tömma tippcontainern utan att behöva bromsa in, måtta och passa in kanten exakt mot tryckplattan.

 

3. Tippcontainer med ATG vs Tippcontainer med tryckplatta - vem vinner?

Visst är det härligt att få bestämma själv vart lasset från tippcontainern skall hamna. Men med en tippcontainer med tryckplatta är det inte alltid så lätt. Genom att lasset alltid tippas vid containerns framkant, uppkallas lätt oönskade skidbackar i containerns front. Här spenderas många (och riskfyllda!) timmar till att för hand sprida ut lasset jämnt i den större containern. Suzuki Garphyttan är en av dem som valde att köra på kundanpassade tippcontainrar, vilket resulterade i en mycket säkrare och effektivare arbetsmiljö.

 

Väljer du ATG-funktionen är detta ett minne blott då du dels kan tömma olika vinklar - och köra trucken längre in över den större container för att fylla hela containerns skrymslen och vrår. Smartare tömning till folket!

4. Jag har en plan! Sa Sickan.

Planering är A&O när truckarna går i skyttetrafik fram och tillbaka mellan tömningarna. Vår vän Martti beskriver hur ATG hjälpt honom i stressiga perioder: 

 

 • ”Säg att man vet att det kommer att komma mycket nästa vecka, då kanske vi tömmer lite oftare. Det kan man göra med ATG, för då kan man tömma en halv låda. Annars kan man bara tömma fulla lådor eftersom att det inte är någon tyngd framåt” 


En förutsättning för att kunna tömma en tippcontainer med tryckplatta är att bingen är fylld vid tömningsmomentet. När spärren lossas, är det framvikten som får containern att tippa. Är tippcontainern halvfull, riskerar bingen att stå kvar i ursprungsläge istället för att tippa. I och med att tryckplattan måste vara pressad mot kanten, kan inte truckföraren vinkla gafflarna för att få containern att tippa. Emhart Glass produktionens använde sig av utdaterade tippcontainers för intern transport, vilket gjorde att de ertappades med fingrarna i syltburken i form av en arbetsplatsolycka. Denna olycka fick dem att byta till tippcontainers på MoveTech. Tidigare har företaget haft en blandning av gamla hederliga tippcontainers med tryckplatta eller handspak. Med deras nya tippcontainers utrustade med ATG säger de att det var en fenomenal lösning på ett tidigare stort problem ute på golven för truckförarna. Tiden som sparas på tömningar beräknas till 100 timmar per år!

 

Andra fördelar med ATG-funktion är att du inte är låst till att tippa mot en kant, kan truckföraren vinkla gafflarna aningen nedåt, så att den tippar – även halvfull. På det sättet kan truckförare och industriarbetare enklare planera sin tömning vid större leveranser eller stressigare perioder. Flera kunder har valt att anpassa sin lågbyggd tippcontainer med ATG-funktion, och förvarat innehåll som metall, spån och sopor. För dem var det viktigt att arbeta effektivt vid trånga utrymmen, som under en maskin.

 

kaalender.png

 

tippcontainer_arbetsmiljö.jpg

5. Kila (tippa) stadigt med ATG

Automatisk tömning vid gaffelspridning gör att tipplådan tippar sansat och kontrollerat. En fylld tippcontainer kan väga upp mot 2 ton. När denna bamsekloss tippar, släpper tippcontainrar med tryckplatta hela lasten på en gång, och det gungar till ordentligt i trucken när den smäller ner. Med ATG fälls istället tippcontainern successivt ner allt eftersom truckföraren sprider truckgafflarna. Stadigt och snyggt, ergonomiskt och tryggt!
 

6. Sluta slira, börja lira! 

Givetvis ska en tipplåda vara pålitlig i ur och skur. Tyvärr kan det dock vara lurigt på vintern när det är halt att tippa med en tippcontainer med tryckplatta. Martti beskriver här en vanlig situation under vintertid: 

 

 • ”Vintern särskilt. Då är det här med ATG helt suveränt. Det är bara så. Tänk dig själv om du ska köra mot en container, det är halt under, du spinner bara. Spärren släpps inte heller om det är lite slitet vet du. Då är det bara att ta sats och backa, och PANG så krockar du in i den andra containern. Det smäller till rejält i trucken. Så nej det är bara fördelar med ATG”

 

En lösning att lita på ur och skur helt enkelt!

tippcontainer och truck.jpg

7. Den som spar han har!

En tippcontainer kommer oundvikligen få sig endel smällar och stötar under sin livstid ute på industrin. Förr eller senare, kommer den att få gå i pension, precis som oss alla andra – frågan är bara när. Hur länge vill du att din tipplåda ska hålla? Hur ofta vill din verksamhet köpa nya? Så sällan som möjligt är svaren vi ofta får på den frågan.

 

Väljer du en container på MoveTech som är utrustad med ATG har du större förutsättningar att hålla längre, då den jämfört med en tippcontainer med tryckplatta inte vardagligen behöver stå ut med knuffar och stötar som uppkommer vid tömning. Spara på stötarna och investera i en robust tippcontainer för industri och avfall.

 

Ja, vi är nog inte ensamma om att fascineras över denna smarta funktion. En omtänksam lösning med flertalet finesser som i en enda låda förbättrar arbetsmiljön på flera punkter – det tycker vi precis som Martti är helt suveränt – håller du med? 

 

Kanske har du egna historier om hur ATG-funktion har förändrat din verksamhet?


Oavsett - så hör gärna av er genom att ringa 019- 611 19 19, maila info@movetech.com eller varför inte använda vår livechatt som du hittar längst till höger om din skärm?

 

Vännerna på MoveTech
 

 

MoveTech Tippcontainer med gaffelspridning.png

Tre olika alternativ för tömning av tippcontainer:

 • Hur töms en tippcontainer med manuell spak?

  Ett alternativ där truckföraren manuellt drar i en spak på tippcontainerns sida eller baksida. Detta innebär att truckföraren måste kliva ur trucken vid varje tömning. Ett både tidskrävande och riskfyllt alternativ. Urstigningen som ibland kan ske upp mot 100 gånger under en arbetsdag, är ett slitsamt moment för truckföraren. En annan ofta dold risk med detta sätt att tömma, är den höga klämrisken under tippningsmomentet.  Det är vanligt förekommande att fingrar och händer kläms mellan den upp mot 110kg tunga tippcontainern och gaffeltunnlarna. En tredje, men ack så farlig risk med denna typ av tömning är att spaken ibland sitter på motsatt sida av tippcontainern. Detta betyder att truckföraren måste gå runt trucken för att tömma containern. I en stressfylld arbetsmiljö, med många tömningar om dagen händer det lite för ofta att truckföraren tar genvägar till tömning, och går under containern. Detta kan givetvis få förödande konsekvenser. 

   

  Manuell tömning med spak är ett alternativ som används mest förr, innan nya, säkrare lösningar uppfanns. Tyvärr finns det fortfarande många industrier som fortfarande använder denna typ av tippcontainer. 
   

 • Hur töms en tippcontainer med tryckplatta?

  Ett något bättre och säkrare alternativ är tippcontainer med tryckplatta. I tippcontainerns front, sitter en fjäderbelastad tryckplatta som utlöser tippning av containern när den pressas mot en annan container eller kant. Denna lösning bidrar till att truckföraren inte behöver lämna trucken vid tömning, och det är mindre risk för klämskador och förslitning av kroppen. Däremot är truckföraren låst vid att tippa mot en kant, och måste se till att ha fullastat tippcontainern för bästa tippning. Dessutom måste höjden anpassas rätt mot kanten för att pricka tryckplattan, vilket saktar ned tömningsprocessen. 

   

  Detta val av tippcontainer rekommenderar vi till tömningar färre än en gång i veckan. I arbetsmiljöer med fler tömningar rekommenderar vi alltid tippcontainer med gaffelspridning – ATG. 

 • Hur fungerar auomatisk tömning vid gaffelspridning (ATG?)

  En tippcontainer utrustad med ATG är det absolut bästa och säkraste alternativet för avfall- och materialhantering. Genom en konstruktion utvecklad av oss på MoveTech kan tippcontainern tippa genom gaffelspridning. Truckföraren sprider gafflarna från trucken och tippcontainern tippar kontrollerat allteftersom gafflarna sprids. För att tippa tillbaka containern till originalläge vinklas endast gafflarna bakåt.

Intresserad av mer läsning?