Varukorg 0

Tre sätt att tömma en tippcontainer - vilket passar dig?

Det finns tre sätt att tömma en tippcontainer: Tömning med manuell spak, med tryckplatta och med gaffelspridning. Varje tömningsteknik har sina för- och nackdelar, men vilket sätt att tömma är egentligen det bästa för dig och din arbetsmiljö? Häng med så berättar vi mer om de olika tömningsteknikerna.

1. Tömning med manuell spak

Den gamla hederliga spaken är ett alternativ där truckföraren manuellt drar i en spak på tippcontainerns sida eller baksida för att tömma containern. Manuella spaken har länge använts på lagret, industrin eller i verkstaden – men i dag finns det bättre alternativ med mindre riskfyllda moment.

Behöver gå ur trucken
Vid varje tömning behöver truckföraren kliva ur trucken, vilket är både tidskrävande och riskfyllt. Själva urstigningen kan ske upp mot 100 gånger under en arbetsdag. Att stiga ur- och in så många gånga per dag, och i längre utsträckning, blir det väldigt slitsamt för truckförarens kropp och hälsa. Dessutom sitter spaken ibland på motsatt sida av tippcontainern. Det betyder att truckföraren måste gå runt trucken för att tömma containern. I en stressfylld arbetsmiljö med många tömningar om dagen, händer det lite för ofta att truckföraren tar genvägar till tömning, och går under containern. Det kan givetvis få förödande konsekvenser. 

Hög klämrisk med manuell spak
En annan dold risk är den höga klämrisken under tippningsmomentet. Det är vanligt förekommande att fingrar och händer kläms mellan den upp mot 110kg tunga tippcontainern och gaffeltunnlarna. Truckföraren Bertil från Emhart Glass arbetade tidigare med en tippcontainer med manuell spak. Han berättar att han behövde gå ur trucken för att tömma containern – ibland med muskelkraft om kollegorna i produktionen inte fyllt dem nog. Med ena snöiga skon på kanten av en isig container, resulterade i att han halkade och föll ganska illa i containern. Tack och lov gick det relativt bra – men det är en risk som inte får existera i en säker och dessutom effektiv arbetsmiljö.



Exempelbild

Bertil ochEmhart Glass har bytt ut alla tippcontainrar med manuell spak 


Tippcontainer med tryckplatta

2. Tömning med tryckplatta

Tippcontainer med tryckplatta är ett bättre och säkrare alternativ än tömning med manuell spak. I tippcontainerns front sitter en fjäderbelastad tryckplatta, som utlöser tippning av containern när den pressas mot en annan container eller kant. Denna lösning innebär att truckföraren inte behöver lämna trucken vid tömning, och minimerar därmed risken för klämskador och förslitning av kroppen.

Containern behöver vara full vid tömning                             
En förutsättning för att kunna tömma en tippcontainer med tryckplatta är att bingen är fylld vid tömningsmomentet. När spärren lossas är det framvikten som får containern att tippa. Om tippcontainern är halvfull, riskerar bingen att stå kvar i ursprungsläge i stället för att tippa. I och med att tryckplattan måste vara pressad mot kanten, kan inte truckföraren vinkla gafflarna för att få containern att tippa. Dessutom måste höjden anpassas rätt mot kanten för att pricka tryckplattan, vilket saktar ned tömningsprocessen.

Tumma inte på säkerhet och ergonomi                  
Tippcontainer med tryckplatta är ett bra alternativ om du tömmer containern några gånger i veckan. Tänk på att truckföraren behöver köra emot en container våldsamt för att tryckplattan ska reagera – och allt våld sliter på kroppen. Stötarna kan i värsta fall orsaka whiplashskador för truckföraren. Det är inte det bästa alternativet för den ergonomiska arbetsmiljön.

3. Tömning med ATG

Automatisk Tömning vid Gaffelspridning                    
En tippcontainer utrustad med ATG-funktion är det absolut bästa och säkraste alternativet för en effektivare avfallshantering och materialhantering på arbetsplatsen. Det finns många fördelar med en tippcontainer med ATG, du sparar tid, pengar, ökar effektiviteten på produktionen och framför allt värnar om personalens säkerhet och hälsa.

Det är säkrare och smidigare att tömma containern
Med ATG-funktion slipper truckföraren att behöva dra i en spak för att tömma containern, samtidigt som den slipper förslitningsskador på kroppen av att köra in i en container för att tryckplattan ska reagera. Det enda du behöver göra för att tippa bingen är att sprida på truckens gafflar. För att tippa tillbaka containern till originalläge vinklas endast gafflarna bakåt. Andra fördelar är att du inte är låst till att tippa mot en kant, vilket innebär att truckföraren kan vinkla gafflarna aningen nedåt, så att den tippar även halvfull.

Positiv påverkan för truckförare
Martti på Suzuki Garphyttan, tidigare skyddsombud i den anrika fabriken, säger så här om ATG-funktion:

"Det finns bara fördelar med ATG, det är suveränt. Du behöver inte gå ur trucken, och man behöver inte heller stöta emot för att tömma. Man kan tömma mer kontrollerat. Jag tror många bara köper något billigt och snabbt och beställer hem, och man tänker inte på hur det blir för truckföraren. ATG gör ju det säkert för truckföraren att tömma tippcontainern”

 

Töm containern full i stället för halvfull
Med ATG kommer du längre in i den större containern när du tippar. En tippcontainer med tryckplatta eller manuell spak tömmer däremot intill kanten. Det innebär att det bildas högar i containern, vilket gör att den inte fylls upp ordentligt. Med ATG sprider du ut avfallet på ett effektivt sätt.

En tippcontainer med ATG är en säker och ergonomisk lösning som minskar mängden svordomar på arbetsplatsen, samtidigt som funktionen bidrar till ett större leende på läpparna på truckförarna.



Tippcontainer med automatisk tömning vid gaffelspridning (ATG)

Suzuki Garphyttan tömmer en tippcontainer med ATG

Så, hur kommer du tömma din tippcontainer?

Det finns alltså tre sätt att tömma en tippcontainer: manuell spak, med tryckplatta och gaffelspridning, med olika för- och nackdelar. Tryckplattan är ett bättre alternativ än manuell spak, eftersom truckföraren inte behöver stiga ur sin truckhytt för att tömma containern. Däremot kräver denna tömningsteknik att tippcontainern är fullastad och tippas mot en kant. Det kan vara påfrestande för kroppen i och med att containern stöts mot kanten. Därför har vi utvecklat en egen konstruktion – automatisk tömning via gaffelspridning (ATG) för att säkerställa att arbetsplatsen blir så effektiv, säker och ergonomisk som möjligt. Så, hur kommer du tömma din container framöver?

Nu vet du allt om tömningsalternativen för en tippcontainer. Sista steget är att välja rätt typ av tippcontainer, det finns många varianter, storlekar och färger på en binge – vi hjälper dig att välja rätt!

Unika utmaningar kräver unika lösningar
Vi vill gärna hjälpa dig att göra rätt val för din arbetsplats. Vad skulle förenkla, säkra och effektivisera arbetsdagen i just din verksamhet? Vanliga anpassningar kan handla om att utrusta tippcontainern med hjul, lock eller olika färgval för enklare sortering av avfall. Mer omfattande anpassningar gäller ofta specialmått. Låt dig inspireras av marknadens bredaste sortiment på tippcontainer här.

Hur vet du vilka anpassningar du behöver?

Lugn, vi löser det ihop. Du med din kunskap om din egen verksamhet och din arbetssituation, och vi med över 25 års erfarenhet av att hjälpa företag till effektivare och säkrare arbetsmiljö! Ring oss gärna på 019 - 611 19 19, maila info@movetech.com eller använd vår livechatt!

 


Vill du också göra smarta och hållbara inköp?

Vi på MoveTech säljer begagnade produkter med mer att ge, som till exempel tippcontainrar och Berglöfslådan® med mera. Kontakta oss med era önskemål på info@movetech.com eller på 019 - 611 19 19. Det går även bra att kontakta oss om du har väl fungerade produkter som inte längre används, så kan vi hjälpa er att hitta ett nytt hem där de kommer till nytta.

 

Fler guider