Lastpallar

Lastpallar i plast är tillverkade i återvunnet material polypropen eller high-density polyethylene som gör dem slitstarka och tåliga mot fukt och kemikalier. Deras låga egenvikt motverkar belastningsskador på rygg, knä och fötter vilket skapar en god arbetsmiljö. Med sin släta konstruktion, är de optimala ur ett hygienperspektiv, eftersom varken smuts eller bakterier fastnar i springorna. Hos MoveTech hittar du ett brett utbud av plastpallar i olika utföranden och storlekar. Utforska vårt utbud och handla din favorit online redan idag!

Lastpallar

Lastpallar i flera utföranden för varje behov

Lastpallar kommer i många utföranden och storlekar som plastpallar, industripallar, hygienpallar, export- och lättviktspallar, så att du kan garanterat hitta en lösning som passar dig och din arbetsplats. Alla våra lastpallar i plast är tillverkade i återvinningsbart material och många är också tillverkade av återvunnen plast.

 

Vid transport av exempelvis livsmedel, läkemedel och andra områden där det finns ökade hygieniska krav används med fördel en hygienpall. Denna pall är enkel att rengöra och kan högtrycktvättas eller steriliseras vid temperaturer upp till 120 grader.

 

Industripallar är en pall i plast som har mycket låg egenvikt och gör den enkel i hantering jämfört med exempelvis stålpallar, europallar och träpallar. Den är oftast perforerad för att vara enkel att hålla ren från sten, grus och smuts.

 

För den som söker prisvärda alternativ vid enklare transporter, kan lättviktspallen och exportpallen vara ett utmärkt alternativ då den inte kräver lika stor maxkapacitet. De används ofta som exportpall till länder som inte tar emot obehandlad träpall. Vill du veta mer har vi skrivit en lastpall-guide, här får du lära dig om de tre olika typerna av lastpallar i plast och deras gedigna fördelar.

Lastpall - statisk och dynamisk maxvikt

När man pratar om en lastpalls vikt finns det tre olika typer av maxkapacitet att ha i åtanke. Statisk vikt är den vikt som pallen klarar när den endast är stillastående och inte i rörelse. Dynamisk vikt refererar till den vikt då pallen är i rörelse. 

 

Ytterligare en maxvikt finns att ta hänsyn till, det är rack/maxbelastning vid stapling, alltså då pallen ska användas för förvaring av material i pallställ. Där hamnar belastningen endast på lastpallens ytterkanter och mindre på pallens mitt. 

 

Vanliga frågor om lastpallar

 • Vilken pall till livsmedelsindustrin?

   Vid denna typ av transport ska man tänka på att pallen ska vara slät för att vara enkel att sanera och hållas ren. Det får inte förekomma ojämnheter där det kan fastna bakterier och smuts. Gällande återbrukat material till dessa lastpallar finns det olika svar beroende på om det är öppna eller stängda livsmedel som skall transporteras. Vid öppna livsmedel skall en hygienpall vara tillverkad i nyplast. Annars rekommenderas en plast tillverkad i återvunnen plast – för miljöns skull! 
   

 • Statisk och dynamisk maxvikt? Maxvikt i pallställage?

  När man pratar om en lastpalls vikt finns 3 olika typer av maxkapacitet att ha i åtanke. Statisk vikt är den vikt som pallen klarar när den endast är stillastående och inte i rörelse. Dynamisk vikt refererar till den vikt då pallen är i rörelse. Ytterligare en maxvikt finns att ta hänsyn till då pallen ska användas för förvaring av material i pallställ. Där hamnar belastningen endast på lastpallens ytterkanter och mindre på pallens mitt. Därför finns en separat maxvikt för detta användningsområde. 
   

 • Vad är skillnaden mellan plastcontainer och pallcontainer?

   En plastcontainer referar till en större container i plast. Läs mer om dem under container>plastcontainer. En pallcontainer är en träpall eller stålpall utrustat med sidor i stål. Denna pall används ofta för att frakta mindre eller ömtåliga paket.