Allt du behöver veta om arbetsbord: 4 tips för en ergonomisk arbetsplats

Har du koll på vilket arbetsbord som skulle fungera allra bäst i din verkstad, på ditt lager eller din produktion? Vårt stora sortiment av arbetsbord varierar kraftigt i funktion, pris, storlek, material. Ute bland djungeln kan det bli för mycket gott att välja mellan, vi förstår frustrationen! Det ska inte vara svårt att avgöra vilket arbetsbord som passar din verksamhet bäst. Vi gör grovjobbet åt dig i 4 steg - fortsätt läs!

 

I denna guide får du lära dig: 

 

 • Om olika arbetsbord
 • Om du behöver yta till ditt arbetsbord
 • Höj- och sänkbart arbetsbord som kan vara ett perfect match till din verksamhet
 • Tillbehör och förnödenheter

 

Välj rätt arbetsbord.png

1. Arbetsbord LD eller HD? 

 

Ja, med LD och HD menar vi inte att prata om varken enzymer eller pixelupplösning. Frågan du behöver ställa dig här av hur tuff din arbetsmiljö är och därmed hur stor vikt bordet ska hantera på daglig basis. Arbetsbord i Heavy Duty-utförande står lite extra bredbent och bastant, lite extra stolt över sina starka muskler – de hanterar nämligen hela 500kg! Tack vare sin stål-starka konstruktion briljerar arbetsbänkar i heavy duty-stuk vid tyngre monterings- och verkstadsarbeten. Här kan det slipas, svetsas och hamras i högklass, år efter år – men det slutar inte där. Vi har kundanpassat heavy duty-arbetsbord med noggrann design till vitt skilda branscher, från till kontrollrummet på Expressen-TV i Stockholm till monteringen på Nobel Biocare i Karlskoga. 


Känns 500kg lite over the top, lite väl? Då kan det vara läge att snegla mot arbetsbänkar i light duty-utförande. Där finns arbetsbord med kapacitet från 90kg upp till 300kg, som lämpar sig mycket väl som packbord på lagret, montering i produktionen och mycket mer. Detta är en smidig kategori arbetsbord i standardutförande som är lite extra omtyckt, till exempel arbetsbord 300kg som pryder otaliga verksamheter runt i vårt avlånga land. Självklart är de svin(n)smart producerade för att hålla i fler än ett liv, och anpassningsbara efter dina behov. Här har anpassningar gjorts för allt från lager, till sy- och textilbord för Götebrogsoperan och begagnade varianter som äggpackningsbord till Berga Gård utanför Örebro.

Packbord Wiktoria med hyllor och rullhållare 300kg.png

Begagnat arbetsbord.png

 

Höj och sänkbart arbetsbord Wille 375kg Eldrivet.png

2. Behöver du byta yta på ditt arbetsbord?

 

Vilka mått du behöver på din bordsskiva kan du nog bäst själv, men har du också koll på bästa ytskiktet för ditt användningsområde? Det är enkelt att bara ta det som dyker upp först, eller det som är billigast – men se till att tänka långsiktigt. Vilken typ av förslitningar kommer din bordsyta utsättas för under lång tid? Välj ett ytmaterial som är kompatibelt med det du packar, skapar eller monterar, så håller bordet riktigt länge och du undviker svinn både för miljön och för din plånbok. Vill du veta mer om vilka besparingar rätt arbetsbänk kan ge din verksamhet långsiktigt? Läs intervjun med vår rådgivare och säljare Kurt!

 

Bordsskiva i plåt är vanligt på heavy duty-borden. Plåten ger extra motståndskraft mot svetsloppor och skav, samtidigt som ytan är blank och reptålig. Dessutom är den enkel att torka av, så du alltid kan gå hem i slutet av dagen med en ren och snygg arbetsstation! Ibland är det estetiska en viktigare faktor än andra. För dig som uppskattar en härlig parkett har vi den här charmerande arbetsbänken i ekparkett som har en maxbelastning på 500kg. Passar utmärkt vid enklare monterings- och verkstadsarbeten med material över 300kg. 

 

För bord som inte utsätts för svets och andra gnistor kan en hederlig laminatskiva vara helt rätt. Exempel på det hittar du i både enklare arbetsbord som det här eldrivna arbetsbordet med en maxbelastning på 90kg, till arbetsbordet Wille med kapacitet för hela 375kg. De som passar utmärkt för verkstad, industri eller för garaget där hemma, och står alltjämt emot både repor och kemikalier.

 

Behöver du vara extra varsam med ditt material? Då kan du landa mjukt med våra arbetsbord med bordsyta i gråmelerad vinyl! Skivan har en stark kärna i trä och är spärrlimmad med en träfiberplatta och tillsist säkrad med en grå ABS-plastlist som håller allt på plats och är en fröjd för ögat. 

 

Till vårt sortiment av arbetsbord kan du välja mellan en rad olika material på din bordsskiva även i standardutförande för verkstad och lager. Där hittar du ek, linoleum, plåt och träfiber i olika mått. Självklart utrustade med kantlist för extra bra stabilitet och extra lång hållbarhet! 

 

Material bordsskivor arbetsbänkar.gif

3. Fast, varför inte ett höj- och sänkbart arbetsbord?

 

Svårt val? Oftast inte. Fasta arbetsbord passar väl för de som har mycket rörlighet i övrigt på arbetsplatsen och därför inte blir sittande långa stunder. För de allra flesta finns dock ett stort värde i att investera i höj- och sänkbart arbetsbord, bland annat för att det då passar de allra flesta i din verkstad eller produktion. För vi alla är olika långa och vi kräver olika arbetsställningar.

 

Genom att köpa höj- och sänkbart arbetsbord kan du alltid vara säker på att du och dina medarbetare kommer stå stadigt och sitta ergonomiskt bekvämt vid ett och samma bord! Enligt experter är det dessutom just variationen som är avgörande för våra kroppars hållbarhet över tid. Att arbeta statiskt leder till spända muskler, som i sin tur komprimerar blodkärlen och ger mindre genomblödning än rekommenderat – det leder alltså till att din syresättning blir lägre.

 

Förutom att investera i välmående för både kropp och knopp sparas potentiella framtida kostnader sjukskrivningar – och visst håller du med om att du och din personal, ja ni är ovärderliga! Lär dig mer om vilka ergonomiska, ekonomiska och ekologiska fördelar som återfinns i en svin(n)smart investering. Kontentan är i alla fall att din arbetsmiljö ska svara byggd för dig – inte tvärtom. Tänk på kropp och knopp med vår guide om hur du väljer rätt höj- och sänkbart arbetsbord!

 

Stående arbetsbord höj och sänkbar arbetsbänk.png

 

 

 

 

DSC04351-2.jpg

4. Tillbehör och förnödenheter

Så, nu har du kanske ett hum om vilket bord du vill ha. Men än har du några beslut kvar att ta, nämligen kring tillbehör. Vad är det du sträcker dig efter under din arbetsdag? Visst vore det fint om de kunde ingå i ditt bord? Fundera i första hand på vad du använder ofta – det ska du ha närmast dig för att snabbt komma åt det. Så, tillbehör har dels att göra med smart förvaring, men också om din ergonomi. 

 

Inom förvaring och smart struktur kan du enkelt kika in hos våra kompletta paket, såsom arbetsbordet Wille som kommer med verktygspanel, hurts, hyllor, backlist och eluttag. Det passar dig perfekt som ägnar dina dagar åt lager, verkstad och industri. En favorit är också lådan som monteras på bordets undersida för diskret, stilfull och effektiv verktygsförvaring. Använd gärna det kompletta bordet som referensram, och fundera på vilka bitar just du behöver. Sedan kan du välja att antingen köpa bord och tillbehör åtskilt, eller båda delarna komplett om det passar sig.

 

En annan typ av tillbehör är ju mer runtom, mer för att förvara dig snarare än de verktyg du använder. Här är det viktigaste din ergonomi, både i stående och sittande läge. Man kan tycka att ståmatta är överflödigt, men då är det för att man inte haft någon tidigare. Åtminstone ingen bra. Att stå på verkstadsgolvet i sina klumpiga skor hela dagarna är inte optimalt för knän och leder – och upplevelsen är helt annorlunda med en bra ståmatta. Ni som vet, ni vet.

Hos oss hittar du mattor för alla miljöer, från kontor till rejäla mattor som skyddar inte bara din ergonomi, utan också golvet från till exempel skvätt från svetsen. Dessutom har mattorna också en yta som skyddar dig från halk-olyckor, som den extra omtyckta Safe Slip. Den fungerar mot halka samtidigt som den höjer dig några millimeter över golvytan som i många fall kan vara fylld av väta eller spån (eller båda två).

 

 

Lite extra speciellt - kundanpassning?

Har du särskilda utmaningar som kräver en speciell lösning?

 

Funkar det nästan, men inte riktigt med borden ur standardsortimentet? Det gör absolut ingenting. Det råkar vara så att kundanpassning av arbetsbord och arbetsbänkar är en av våra bästa grenar, efter många år i branschen. Det är inte ovanligt att man skapar ett kundanpassat bord och testar det i produktionen på en tillverkande industri, som sedan blir den nya standarden för avdelningen eller hela produktionen! Då är vi lite extra stolta, både vi och kunden. Du som kund kommer med en förståelse för din miljö, dina dagar och utmaningar – och vi möter det med vår expertis från 20 år i branschen och ett mindset som säger att inget är omöjligt!

 

Vanliga kundanpassningar kan vara till exempel bordsskivans storlek. Många av er håller på med grandiosa projekt, och visst ska ni ha ett lika grandiost bord därtill! Ofta kan det handla om specifika vinklar på bordet som gör att det passar in perfekt på just sin arbetsplats. Annars är vanliga anpassningar att köra sitt arbetsbord på hjul, göra det i rostfritt för livsmedelsmiljöer eller sätta in extra förstärkning med lyftpelare på el eller hydraulik. Vi är alltid lika nyfikna på var ni ska ta oss härnäst!

 

Är du osäker på vilka anpassningar du behöver?

Lugn, vi löser det ihop. Du med din kunskap om din egna verksamhet och din arbetssituation, och vi med över 20 års erfarenhet av att med rätt arbetsbord skapa en säker och effektiv arbetsmiljö! 

 

 

Arbetsbord på hjul.jpeg

 

begagnade arbetsbord.png

 

Summan av kardemumman

Hoppas du blivit något klokare i ditt val av arbetsbord! Har du kommit såhär långt i texten har du intagit mycket nördigt snack, bra jobbat, då vet vi att du är redo för ditt köp av arbetsbord för din arbetsplats. korthet kan vi sammanfatta valprocessen med fyra frågor att ställa dig själv i jakten på det perfekta arbetsbordet:

 

 • Hur tunga saker hanterar du?
 • Behöver du byta yta?
 • Vad sträcker du dig efter under dagarna?
 • Önskar du en kundanpassning?

 

Fortfarande skakig i benen?

Lugn, vi älskar att snacka arbetsbänkar! Kontakta oss gärna för vägledning till rätt arbets, eller för att bara säga hej. Oavsett gillar vi att höra från dig!

 

//Vännerna på MoveTech

 

 

Har du hittat arbetsbordet för dig?