Suzuki Garphyttan säkrar upp med kundanpassade tippcontainers

”På de tippcontainers som lossades med spak satt spaken på höger sida av trucken och ingången i trucken var på vänster sida. Då behövde vi gå ur och runt hela trucken för att tömma tippcontainern. Eller ja… ibland när man var stressad gick man ju inte runt. Man gick ju under...”  Martti på Suzuki Garphyttan.


I den anrika fabriken på Suzuki i Garphyttan har Martti arbetat i över 45 år. Som skyddsombud har han alltid haft ett extra öga för de anställdas arbetsmiljö, och tillsammans med MoveTech kundanpassat flera tippcontainers som skapat en ergonomisk och säker arbetsmiljö för de anställda. Vi kommer att dyka närmare in i kundanpassningens värld och se hur det gick till när exempelvis Asklövslådan, S(martti)pp, Öhrnlådan, Finska standarden och Lundbergarn blev till. Häng med!

DSC03227.jpg

En start på en era

Det var en ung Martti år 1974 som direkt efter avslutade studier spatserade raka vägen till Suzuki i Garphyttan och sökte jobb. Där hade han hört om ett företag som tog väl hand om sina anställda. Där teori och jobb varvades för att så snabbt som möjligt komma in i arbetslivet – och han blev inte besviken. Efter nästan 45 år på Suzuki Garphyttan har lärlingen blivit till inköpsansvarig för tippcontainers och besitter en hel katalog av erfarenhet inom truckkörning och avfallshantering. Martti som nu inte längre jobbar kvar på Suzuki Garphyttan, har lämnat över till Anders som numera hanterar truckkörningen av tippcontainrarna. Men minnen och historier från samarbetet med MoveTech och MoveTech-Markus ligger fortfarande varmt om hjärtat:

 

  • ”För mig var det viktigaste att de som jobbade med tippcontainrarna varje dag fick vara med och utveckla dem och bestämma hur de skulle se ut. Och det förstod Markus (från MoveTech). Han sprang ju runt där för jämnan och titta för att hitta lösningar till tippcontainrarna, haha. Så många verksamhetsvisningar har jag aldrig haft med någon annan än Markus… han kunde ju till och med mer än mig tillslut!” 

citat 1 suzuki.png

DSC03236.jpg

Martti håller koll så Andreas sköter om Sjuan (trucken) ordentligt

DSC03392.jpg

 

DSC03279.jpg

Anders har nu tagit över efter Marttis gedigna arbete hos Suzuki Garphyttan.

 

Det var (inte alltid) bättre förr

På fabriken där Martti arbetar, köper man in valstråd i olika dimensioner som sedan kalldras till lägre storlekar. Sedan härdas och provas tråden. När den är färdig packas och skickas den vidare till kunder runtom i världen. Avfall från tråden såsom metallspån, trådbuntar och annat brännbart fylls i tippcontainers som Martti sedan tömde med sin truck. Innan samarbetet med MoveTech startade fanns där flera äldre modeller av tippcontainers som var i stort behov av upprustning. Vissa tömdes manuellt med spak utanför truckhytten, andra var utrustade med tryckplatta. Men båda lösningarna hade negativa konsekvenser på truckförarnas arbetsmiljö.

 

  • ”På de tippcontainers som lossades med spak satt spaken på höger sida av trucken och ingången i trucken var på vänster sida. Då behövde vi gå ur och runt hela trucken för att tömma tippcontainern. Eller ja… ibland när man var stressad gick man ju inte runt. Man gick ju under...” 

 

Men det var inte bara de manuella tippcontainrarna som inte höll måttet för en säker och ergonomisk arbetsmiljö. För att tömma en tippcontainer med tryckplatta behöver tippcontainern tryckas hårt mot en större container för att tömmas. Martti beskriver hur det ofta ryckte till i trucken vid tömning, särskilt på vintern:

citat 2 suzuki (2).png

  • ”Ska du trycka mot en container då, och det är halt under, det spinner ju bara. Spärren släpps inte heller om det är lite slitet vet du. Så då var det ju bara att ta sats och backa, och pang sen krockar du in i stora containern. Det smäller till rejält i trucken” 

 

 

Untitled.png

DSC03247.jpg

DSC03338.jpg

DSC03363.jpg

 

 

Martti som spenderade stor del av sin arbetstid bakom truckratten såg konsekvenserna av den rådande arbetsmiljön, och gjorde slag i saken.

 

  • ”Jag ville ju ha ordning och reda. Vi skulle ju inte behöva gå under och runt för att tömma, eller få stötar och ryck i trucken. Det ska vara lätt och säkert för vår arbetsmiljö att tömma”

 

Kort därefter utses Martti till både skyddsombud och inköpsansvarig på avdelningen för miljö- och avfallshantering. Genom Jan som då var inköpsansvarig för tippcontainrarna fick Martti och MoveTech-Markus kontakt - fortfarande ovetandes om det långa och täta samarbete som väntade i flera år framöver. Martti och Markus stod nu inför en stor utmaning: en lite äldre byggnad med sin annorlunda utformning behövde kundanpassade tippcontainers. Hur kunde man möta verksamhetens behov? De var enade om att tippcontainers med ATG (automatisk tömning vid gaffelspridning) var högsta prioritet för att förbättra arbetsmiljön för de anställda. Steg två var att anpassa dem ytterligare utefter verksamhetens planlösning.


Efter en tids klurande, skissande och bollande fram och tillbaka stod fem kundanpassade tippcontainers stolt uppradade och redo för tjänstgöring i fabriken hos Martti – Asklövslådan, S(martti)pp, Lundbergarn, Finska standarden och Öhrnen. Alla fem med en sak gemensamt – utvecklade för en ergonomisk och säker arbetsmiljö för de anställda.

 

 

DSC03320.jpg

En av många Asklöfslådor inne i fabriken på Suzuki Garphyttan.

 

DSC03205.jpg

Öhrnlådan - En större variant för skrymmande avfall

 

DSC03189.jpg

Markus och Asklöfslådan.

Fem nya & säkra tippcontainers tar form

För Martti var det från start viktigt att Suzuki Garphyttans tippcontainers numera utvecklades och valdes ut av personerna som faktiskt jobbade med dem – därav tippcontainrarnas fyndiga namn.

 

  • ”Ja Öhrnlådan exempelvis, uppkallad efter en kille som hette Öhrn. Han ville alltid ha stora lådor, haha. Då passade det ju så bra med största lådan – ÖHRN som en stor örn med vingarna. Det var en slump egentligen men det passade ju så bra!”


”Lundbergarn” var en tippcontainer som utformats efter kollegan Lundbergs önskemål. Vid hans arbetsstation var det ont om plats, och han fick i nuläget gå 10 meter till hans skräptömning. Hans arbete effektiviserades genom att utforma en tippcontainer som var smal och lång och fick plats mellan maskinerna där han arbetade. Martti förklarar vidare hur hans personliga favorit blev till:

 

  • S(martti)pp den var ju lite kul, den har ju mitt namn i mitten. Den skulle vara stor men stå jämte en smal truckgång och behövde rymma mycket men behövde inte vara så kraftig. En enkel men smart helt enkelt!”


Till de tyngre transporterna krävdes en speciellt stridskraftig tippcontainer som tål tuffa tag, och utom tvivel fick den sitt tuffa namn – Finska standarden. Med tjockare plåt, anpassad ATG, förstärkta gaffelunderreden och tunnelplattor blev detta containern för extra tung materialhantering.


Sist men inte minst nämns tippcontainern som designades för att minska verksamhetens interna transporter, samtidigt som den sparade plats. Genom att göra en justering på tippcontainerns gaffeltunnlar, frigjordes mer plats för avfall:

 

  • Asklövarn, döpt efter Markus. Den är bra för att den är lika stor som en vanlig tippcontainer, men rymmer dubbelt så mycket skräp. Så det minskade ju våra interna transporter. När man kör 30 – 40 containrar per dag, en kilometer dit och en tillbaka, då blir det ju skillnad”
     

Och skillnad - det blev det både för de anställdas arbetsmiljö och för effektiviteten på avdelningen. En stor förändring för truckförarna var att de nya tippcontainrarna numera var utrustade med ATG, automatisk tömning vid gaffelspridning – en funktion som Martti var mycket nöjd med.

 

  • ”Det finns bara fördelar med ATG, det är suveränt. Du behöver inte gå ur trucken, och man behöver inte heller stöta emot för att tömma. Man kan tömma mer kontrollerat. Jag tror många bara köper något billigt och snabbt och beställer hem, och man tänker inte på hur det blir för truckföraren. ATG gör ju det säkert för truckföraren att tömma tippcontainern”


Genom sin ivriga vilja att utveckla och förbättra, har Martti förändrat arbetsmiljön för hela avdelningen. Både för personalen vid tråddragningen i form av måttanpassade tippcontainers, och för truckförarna med tippcontainrar utrustade med ATG. Tillsammans med MoveTech har Martti skapat en trygg och säker arbetsmiljö inte bara för personalen under sin tid – utan för Anders och många, många fler fabriksarbetare och truckförare på Suzuki Garphyttan år framöver.
 

DSC03359.jpg

DSC03355.jpg

DSC03244.jpg

hör av dig till movetech (2).png

 

 

Nyfiken på våra andra tippcontainers?

DSC03376.jpg

DSC03375.jpg