E.ON väljer (åter)vänligt inför flytten - 

Gav fler än 200 begagnade kontorsmöbler en andra chans. Över 20 företag har hittills tagit del av (åter)vinsten.

När energibolaget E.ON stod inför kontorsförändringar tänkte de ett varv extra på det cirkulära. Tillsammans med MoveTech har över 200 begagnade kontorsmöbler räddats till en andra chans, istället för att gå till återvinning i förtid. Hittills har över 20 företag runt om i Sverige fått ta del av (åter)vinsten och nyttjar nu E.ONs tidigare kontorsinredning.  


Väster om Centrala Örebro håller E.ON till i sina lokaler. Den fem våningar höga tegelbyggnaden pryder Idrottsvägen ståtligt och stolt sedan 1970 då byggnaden stod klar. När en lokal på våning fem blev ledig efter att en hyresgäst flyttat ut kunde ett team på våning tre flytta upp till fräschare ytor på våning fem. Loanne Blomberg Holgersson som sitter på E.ONs fastighetsavdelning i Malmö har varit ytterst ansvarig för projektet och beskriver anledningen till flytten.

Skärmavbild 2021-01-20 kl. 16.47.27.jpg

  • ”E.ON äger idag hela fastigheten, och på våningsplan fem blev en modernare lokal ledig. Möjligheten uppstod då att ge verksamheten på våningsplan tre en bättre arbetsmiljö utan att behöva göra några större ombyggnationer eftersom lokalen på våning fem passade deras behov väldigt bra. På våning tre hade de suttit länge och ytorna där stod inför behov av uppfräschning. Detta blev en smidig omflytt som gör att vi samtidigt i lugn och ro kan se över vad vi ska göra med ytorna på våningsplan tre”  Säger Loanne.

 

Men som vi på MoveTech brukar säga – när nya tider flyttar in, får ofta kvalitativa kontorsmöbler flytta ut. Ansvarig på plats i Örebro, Helén Norrmén beskriver problematiken när företag flyttar och gör om. 

 

  • "Det var en hel våning av mycket bra kvalitétsgrejer. Men det är ju så när man flyttar och gör om, man vill ha nytt och allt ska gärna vara enhetligt. Man kan ju tycka att det är slöseri med så bra möbler om man bara ska slänga alltihop. Men nu hittade vi ju en väldigt bra lösning på det” menar Helén.


Det högre våningsplanet var planerat med nya kontorsmöbler i uppdaterad design. Trots att den tidigare äldre inredningen fortfarande presterade med god kvalitét, behövde den bytas ut i förmån för att skapa enhetlighet på det nya våningsplanet. Detta ledde till att 28 kontorsrum och fyra konferensrum fyllda med ergonomiska kvalitetsmöbler på våning tre stod inför ett vägskäl – att återvinnas i förtid eller återanvändas nu. Istället för att ge möblerna ett hastigt avslut, hjälpte MoveTech E.ON att ge inredningen några extra kapitel.

citateon1.png

DSC01632.jpg

DSC01588.jpg

DSC01581.jpg

Från låsning till lösning med MoveTech

I likhet med MoveTech är E.ON ett företag med stort fokus på hållbarhet som jobbar stenhårt med sin vision ”Helt 100 – 100% förnybar och återvunnen energi till 2025”. Hållbarhetsfrågan hade därav största fokus när planen om flytten rullades igång. Loanne som ansvarar för projektet beskriver hur de i liknande projekt i Malmö aktivt arbetar med att så långt som möjligt låta möblerna fortsätta sin resa, även efter byte av lokaler. I de större städerna med större omlopp av kontorsplatser finns ett lager där möblerna förvaras tills de behövs någon annanstans. I Örebro ser det annorlunda ut och man behöver hitta en ny lösning. Förslaget att frakta möblerna till Malmö har funnits, men konstateras som ohållbar på grund av den långa sträckan. 


Loanne beskriver att det i dessa situationer är lätt att hamna i ett låsläge när beslutet om de överblivna begagnade kontorsmöblerna skall tas.

 

  • ”Vi kan inte lagerhålla dem och vi har inte heller marknaden eller resurser för att sälja begagnade kontorsmöbler. Vi kan heller inte skänka dem då det blir bokföringsmässiga konsekvenser. Då blir sista utvägen att slänga dem, vilket vi såklart inte vill.” 

 

Loanne tog kontakt med kollegan Helén Norrmén som tog på sig ansvaret för att hitta en bättre utväg för de fullt funktionsdugliga kontorsmöblerna. Via kontakter fick Helén kontakt med MoveTech som antog utmaningen och meddelade Loanne den glada nyheten. 

 

  • ”Det var ett alternativ som passade oss bra, det sparade oss mycket tid och kontorsmöblerna kunde hanteras i linje med vår hållbarhetsvision.” Säger Loanne som är nöjd med samarbetet.

 

citateon2.png

Delad glädje blir trippel glädje

Men det var fler än MoveTech och E.ON blev glada över att de sammanlagt 32 rummen med begagnad kontorsinredning fick ett annat avslut. Över 20 företag har nu fått glädjas av E.ONs begagnade kontorsmöbler. Många gånger är det svårt för mindre företag att investera i ergonomi som höj- och sänkbara skrivbord och justerbara stolar.

 

Tack vare E.ONs beslut skapas möjligheter på begagnatmarknaden för de med lägre budget och stort intresse för cirkulär ekonomi. Höj- och sänkbara skrivbord, konferensbord, kontorsstolar, matsalsmöbler och konferensstolar är några exempel på möbler som nu fått ett nytt hem. 

Ny chans hos nytt kontor

En av de lyckliga (åter)vinnarna som tagit del av (åter)vinsten är Jonas Dalén från Norrköping. Under höstens kant övertog han agenturen för Mockfjärds och ett nytt kontor stod runt hörnet. Jonas som från tidigare erfarenheter visste att många företag byter ut sin fullt fungerande kontorsinredning tänkte andrahand i första hand när valet av kontorsmöbler skulle tas. 

 

 

begagnade kontorsmöbler.jpg

 

  • "Att bygga ny butik innebär en hel del startkostnader/../ Vi är jättenöjda med våra möbler och att kunna få bra kvalité till en rimlig investeringskostnad har varit viktigt för oss i startskedet av det nya bolaget. Servicen vi fick av Ulrika på Movetech var alldeles utmärkt och allt gick smidigt då vi valde att hämta våra möbler hos Movetech. Jag kan varmt rekommendera Movetech!" Säger Jonas som är nöjd med sitt svin(n)smarta val.

 

Projektets tillvägagångssätt

E.ON som var ute i god tid innan flytten kontaktade MoveTech tidigt för uppstart av projektet. Rum för rum inspekterades och de begagnade kontorsmöblerna sorterades upp i två grupper – återbruk eller återvinning. De kontorsmöbler som höll måttet för återbruk märktes upp och fotograferades på plats. Därefter publicerades de till försäljning på MoveTechs säljkanaler. Helén beskriver hur hon upplevde första fasen i projektet:

 

  • ”Det kändes tryggt. Då hade MoveTech koll på vad som skulle gå till återanvändning, och vad som skulle gå till deponi/…/ Det var ett smidigt sätt för E.ON att kunna fokusera på det dom gör bäst”

 
En tid senare var det dags för de begagnade kontorsmöblerna att se nytt ljus. På flyttningsdagen var vissa kontorsplatser redan tingade till andra företag, dessa sorterades ut och hämtades upp direkt på plats. Resterande återbruksmöbler flyttades till MoveTech eller kommunens centrala överskottscentral i väntan på hämtning eller försäljning. Resterande möbler som inte uppnått måttet för återbruk var sist ut och transporterades till återvinningscentral för deponi.

 

  • ”Projektet har gått smidigt, vi har fått hjälp med precis det vi ville... Hjälp med att sälja mycket av möblerna istället för att allt ska gå till deponi. Det är ju många fina, bra grejer som vi är jätteglada över att man har kunnat återanvända”  Säger Helén som också instämmer med att det känns bra i magen att kunna ge mindre företag chansen till ergonomiska kontorsmöbler i hög kvalité.

citateon3.png

Vi på MoveTech tackar E.ON för gott samarbete och hoppas på att inspirera andra till att våga ge sina begagnade kontorsmöbler en andra chans till romans. Vi vill även rikta ett stort tack till Örebro överskottscentral för gott samarbete i processen.

Är du nyfiken på vårt utbud? Du hittar våra begagnade kontorsmöbler här!

 

kontakt begagnade möbler.png

 

Eller kanske inspirerad till att själv handla lite vänligare?