Tippcontainers: Olyckan fick produktionen att byta binge

- och spara 100 arbetstimmar per år!

 

Emhart Glass är tillverkarnas tillverkare. Förutom att det körs truck med tippcontainer i ilfart, skapar produktionen delar som senare byggs ihop till maskiner, som i sin tur tillverkar glasburkar. Tänk på glasburkarna du har i kylen och skafferiet just nu – chansen är att de förvarar dina godsaker just tack vare Emharts maskiner. Men produktionens utdaterade tippcontainers för intern transport ertappades med fingrarna i syltburken i form av en arbetsplatsolycka...

 

 

tippcontainer.jpg
 

 


Bertil Dahlqvist sköter truckkörning, återvinning, tippar tippcontainers och håller ställningarna i lagerlokalerna på Emhart i Örebro. Arbetsdagarna börjar med att tippa allt metallspån som tillverkats under natten, så att det kan skickas för återvinning och maskinerna kan fortsätta jobba. 

 

  • "Jag har en truckförare på insidan av fabriken som ställer fram tipp-bingarna till mig som jag sedan transporterar ut och tömmer i större bingar på utsidan", berättar Bertil.

 

Från gjuterier till Emharts produktion kommer råämnen som ska bli färdiga produkter. På golvet finns robotar och maskiner som spottar och fräser metallspån ned i tippcontainers, och ut kommer blanka och fina metallbitar. Vad vila är, det vet inte produktionen – så mängden metallspån innebär ihärdiga körningar med truck och tippcontainer för Bertil och de andra på Emhart. För att hålla maskinerna igång krävs minst tre tillfällen av tömningsrutinen per dag. 

 

  • "En lugn dag tippar jag kring 20 gånger. En intensiv dag kan det bli 30-40 stycken. Varje binge körs cirka 60 meter, både fram och tillbaka. Så det blir ju ett antal kilometer."

 

Bertil kör alltså från två till fem kilometer truck per dag. Då blir det viktigt att spara tid på själva tömningsmomentet, och med hjälp av tippcontainern utrustad med ATG kan han nästan tömma containern i farten.  

 

“Och där vill jag ju spara tid, för jag har ju mycket annat att göra under dagen. Tömningen får gärna gå fort och smärtfritt.”

 

 

tippcontaine_tömma.png

 

 

 

tippcontainer.png

 

 

 

Säkra odds på arbetsmiljön: Tippcontainer med ATG tippar alltid rätt!

För Bertil är tippcontainers utrustade med ATG en fenomenal lösning på ett tidigare stort problem ute på golven för truckförarna. ATG står för automatisk tömning vid gaffelspridning, alltså: När du sprider truckens gafflar aktiveras tömningsfunktionen. På så vis kan du stanna i trucken vid tömning av din tippcontainer, vilket sparar tid och undviker olyckor. Tidigare har företaget haft en blandning av gamla hederliga tippcontainers med tryckplatta eller handspak. För Bertil som tömmer så pass ofta är det inte ett säkert alternativ. 

 

“Med de äldre burkarna som vi hade fanns två val, antingen att köra på någonting för att den ska tippas, alltså köra mot kanten på den containern jag ska tippa i. Gör man det 20-30 gånger om dagen då har man fått 20-30 stötar i kroppen för att det smäller i trucken.“

Han berättar vidare om varianten med handspak, då han behövde gå ur trucken för att tömma – ibland med muskelkraft om kollegorna i produktionen inte fyllt dem nog. Med ena snöiga skon på kanten av en isig container syns olyckan på mils avstånd, och det var med Bertils många tömningar om dagen oundvikligt att tillslut halka och falla ganska illa i containern. Tack och lov gick det relativt bra den gången, men det är en risk som inte får existera i en säker och dessutom effektiv arbetsmiljö. 

 

  • “Den nya bingen gör att jag aldrig behöver gå ur trucken, jag behöver aldrig ha fysisk kontakt med någonting, och det går fortare.”

 

Företaget har gjort en investering i arbetsplatssäkerhet, ergonomi, och genom sin tidsbesparing och ekonomi. Tiden som sparas på tömningar beräknas till 100 timmar per år – tid som Bertil nu kan ägna åt viktigare saker. Dessutom kan inköp av både stora containers och små tippcontainers göras mer sällan tack vare kvalitén och hållbarheten på våra svenskproducerade tippcontainers med ATG. Svin(n)smart, eller hur? 
 

  • “MoveTech har samtalat med oss och verkligen förstått vad som behövs. Vi sparar både tid och pengar!”

 

Vilken tippcontainer behöver din verksamhet för att spara tid, möda, personal och pengar? Tippcontainer med lock? En begagnad tippcontainer? Specialanpassade storlekar och färger? Vad du än behöver för att optimera dina interna transporter, hjälper vi dig att hitta, skapa, köpa och hyra rätt tippcontainer. Välj din tippcontainer här!

 

Med oss kan du alltid tippa rätt och spara resurser för dig, ditt företag och för moder jord. En (åter)win-win-win!

 

 

 

 

 

 

ny_binge_tippcontainer.png

Avfalls- och materialhantering för svin(n)smarta företag!

Kunderna konverserar

Se våra tippcontainers med ATG in action i vårt filmade reportage på plats hos Bertil och Emhart Glass!

Så tippar du med ATG

Fick vi dig i farten? Kolla snabbt in den fantastiskt tömningsfunktionen på vår tippcontainer ATG, så kan du komma tillbaka senare och läsa hela reportaget! 

Vilken container passar din verksamhet bäst?