Guide: Så väljer du rätt arbetsplatsmatta till din arbetsplats

Så väljer du rätt arbetsplatsmatta 

Att stående arbete är något som främjar både kropp och själ är vi sjungande överens om. Överallt cirkulerar hälsotips efter hälsotips som berättar att stående arbete ökar koncentrationsförmågan, minskar risken för ohälsa och ökar blodcirkulationen. Det som ibland glöms bort är att det är minst lika viktigt att dessutom skapa rätt förutsättningar för att kunna arbeta ståendes på ett ergonomiskt sätt. Ett stort steg i rätt riktning är att utrusta arbetsplatser och gångstråk med arbetsplatsmattor. Vi erbjuder dig ett brett utbud av olika arbetsplatsmattor som ergonomiska mattor, entrémattor och ståmattor för inomhus- och utomhusbruk.

 

I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt matta för just din arbetsplats. Häng med! 

miljöbild.jpeg

Varför en arbetsplatsmatta?

Visste du att över 20% av alla arbetare runt om i Europa har problem med smärtor kopplade till miljön på arbetsplatsen? Mer specifikt upplever 20% smärtor i muskler, 25% lider av ryggproblem och upp mot 45% förklarar att de arbetar i en smärtsam och utmattande miljö. Många företagare vet inte om vilka skillnader som kan ske bara av att installera arbetsplatsmattor framför arbetsstationer och i längre gångstråk.

 

En ergonomisk arbetsplatsmatta fylls med mjuk gummiblandning för att ge fötterna ett mjukare underlag att stå på. Detta avlastar fötter, knän och rygg från det hårda golvet. Det aktiverar också fötterna vid stillastående arbete. Detta genom att fötterna tvingas parera det mjuka underlaget, vilket i sin tur bidrar till ökad blodcirkulation. Med små rörelser håller kroppen sig aktiv och skapar förutsättningar för en bättre hälsa.

 

 

varför en arbetsplatsmatta (4).png

arbetsplatsmatta banner (1).png

1. Industri med svets- och slipglöd samt oljor och vätskor

 • Tuff industrimiljö 
 • Oljor, kemikalier eller andra vätskor
 • Svetsloppor och slipglödsstänk
 • Lång- och kort tids stående
   

Här snackar vi tung industri där det kan förekomma grov smuts, oljor, skärvätskor och/eller svets- och sprutslipsglöd. Här behövs en motståndskraftig arbetsplatsmatta speciellt tillverkad för att klara tuffa industrimiljöer.

 

Senso Dial Super arbetsplatsmatta är en annan ergonomisk ståmatta med extremt slitstark yta och speciellt anpassad till tuffa förhållanden inom industri. Här krävs dock en miljö utan svets- eller sprutslipsglöd men oljor, vätskor, damm och smuts klarar den finemang. 

 

 

 

 

Senso Dial Super

senso dial super.jpeg

2. Torr industrimiljö med svets- och slipstänk

 • Arbetsstationer där glöd från svetsning och slipning förekommer
 • Industrimiljö
 • Torra underlag 
 • Kort- och långtidsstående
   

På en svets- eller slipstation som är fri från oljor eller vätskor är Senso Pyramid svetsmatta också ett utmärkt val. Denna arbetsplatsmatta är mycket slittålig men bibehåller hög komfort och ergonomi. Viktigt är dock att denna ståmatta kräver en torr miljö för att hålla under längre tid. Senso Pyramid är tillverkad av ett skummat material som ger god ergonomi och avlastning vid längre tids stående. 

Senso Pyramid

pyramid.jpeg

 

pyramid miljö.jpeg

3. Torr industrimiljö utan svets- och slipstänk

 • Tuff industrimiljö
 • Torrt underlag
 • ESD-krav kan förekomma
 • Ingen risk för slip- eller svetsglöd

 

Industrimiljö med smuts, grus och damm. Här förekommer dock inga oljor eller vätskor och inte heller några svets- eller slipstänk. Här är det självklara valet industriklassikern Senso Dial arbetsplatsmatta som många känner igen. En omtyckt favorit som är extremt slitstark och håller år efter år trots slitsamma arbetsförhållanden. Senso Dial är en ergonomisk arbetsplatsmatta som är tillverkad för längre tids stående.

Senso Dial standard

senso dial.jpeg

Senso Dial Super - vattenresistent

senso dial super.jpeg

Senso Dial ESD - för arbete med elektricitet

senso dial.jpeg

4. Lättare industri, lager och montering

 • Torr miljö
 • Lång- och kort tids stående
 • Monterings- och packstationer
 • Vagnar som körs på mattor 

 

Kanske den vanligaste typen av miljö när det kommer till lagerhållning och monteringsutrymmen. Torra underlag och inte lika slitsam miljö jämfört med tyngre industrier. Här kan det förekomma både stationer där man står still under hela sitt arbetspass, eller mer rörelse i sitt arbete där gods exempelvis paketeras och transporteras från punkt A till punkt B. 

 

Stillastående arbete under längre tid:

Denna typ av miljö finns ofta på lager, monteringsstationer eller packstationer. Stående arbete förekommer under längre tid och det krävs en matta med hög komfort och avlastning för fötter och ben. Här är arbetsplatsmattan Senso Comfort absolut bäst lämpad. En slitstark arbetsplatsmatta med enastående avlastningsförmåga. 

Senso Comfort

senso comfort.jpeg

 

senso comfort miljö.jpeg

 

Kortare tids stående / gångstråk
Här är det minst lika viktigt att ha ett avlastande underlag, men en tunnare arbetsplatsmatta är då att föredra. Senso Ribb är ett bra alternativ till en sådan arbetsstation. Denna arbetsplatsmatta förekommer ofta vid längre gångstråk där arbetarna förflyttas mellan olika stationer. 
 

Senso Ribb 

239001-C.jpg

Senso Ribb med gul list

239001-C-1.jpg

 

Mattor som klarar korsande trafik (lättare vagnar)

Vid arbetsmiljöer av denna typ där det förekommer vagnar som eventuellt kommer att köra på mattorna krävs en matta anpassad efter detta. Att köra vagnar på en ergonomisk arbetsplatsmatta som inte är lämpad för detta kan orsaka skador på mattan. Senso Pastill är tillverkad av en hård ovanyta som klarar av enklare vagnar som passerar över mattan. Trots detta har även denna arbetsplatsmatta ergonomiska egenskaper. 


Ett annat alternativ till arbetsstationer där vagnar kommer passera mer sällan är arbetsplatsmattan Senso Connect. Denna matta går att koppla i och ur. Vid perioden då vagnar ska passera området för arbetsstationen kan mattan tillfälligt kopplas ur där vagnar eller palldragare ska passera. 

 

Alla våra mattor går att kundanpassa - vi ritar upp ett förslag som passar för just din verksamhet. Som exempel bilden nedan. Här har mattan skurits ur för att ge möjlighet till palldragare och vagnar att passera in i packområdet - samtidigt som arbetarnas golvyta täcks med en ergonomisk arbetsplatsmatta. 
 

Kontakta oss för Senso Pastill

senso pastill.jpg

Senso Connect

senso connect.jpg

Kundanpassad lösning

CVM8xZBQ.jpeg

5. Entréer / korttidsstående

 • Entréer och ingångar 
 • 0-1h stående arbete
 • Våta miljöer med mindre ergonomikrav

 

Ringgummimattor såsom SafeGrip, SafeSlip och SafeTop används ofta vid entréer eller grusiga och våta arbetsstationer med mindre ergonomikrav. Dessa samlar upp smuts och grus samtidigt som de ger ett bra halkskydd. Samtliga är mjuka och ger avlastning till fötter och knän, men inte i samma utsträckning som en ergonomisk ståmatta. SafeSlip och SafeTop är utmärkta mattor att ha utanför dörrar och entréer då de kan användas både utomhus och inomhus. SafeGrip används som halkmatta inom industrin vid längre gångstråk och områden där det förekommer vätskor och olja.
 

SafeGrip - halkskydd till industri

safegrip.jpeg

SafeSlip - skrapmatta

safeslip.jpeg

SafeTop - skrapmatta

safetop.jpeg

 

Placering av mattan

Snyggt! Nu har du förhoppningsvis hittat vilken typ av arbetsplatsmatta som är bäst lämpad för din arbetsmiljö. Nästa sak att fundera på är hur mattan ska placeras. Står personen helt still vid sin station? Eller förekommer transportsträckor till exempelvis verktyg eller andra stationer? Arbetaren ska inte behöva gå av och på mattan under sitt arbetspass. Kartlägg arbetarnas rörelsemönster och placera arbetsplatsmattor i så stor utsträckning det är möjligt. Som tidigare nämnt går alla mattor att skäras till specifika former för att passa verksamheten.

 

Tillsammans med din expertis om ditt företag, och vår kunskap hittar vi en lösning som passar din verksamhet tillsammans. Tveka inte på att höra av dig, vi hjälper gärna till! 

 

 

 

CVM8xZBQ.jpeg

 

 

Arbetsplatsmattor för kontor