Varukorg 0

Välj rätt tippcontainer

Funderar du på att investera i en ny tippcontainer? Vad kul! Vilket utförande du väljer är avgörande för en fungerande, säker och effektiv arbetsmiljö – och det finns en djungel därute av varianter, storlekar och funktioner. Vad som är bäst för någon annan är nödvändigtvis inte det som är bäst för din situation. Därför vägleder vi dig till rätt tippcontainer för din verksamhet.

I den här guiden bjuder vi på en genomgång om viktiga frågor att ställa dig själv för att välja rätt container:

  • Vad kommer jag transportera?
  • Var använder jag min tippcontainer?
  • Vilken tömningsteknik passar mig?
  • Hur ofta tippar jag med min tippcontainer?
  • Ska jag välja ATG-funktion?
  • Hur källsorterar jag med en tippcontainer?

 

Vad transporterar du?

Man skulle kunna tänka sig att börja en guide av den här typen med vilken storlek som krävs för ditt användningsområde. Vanliga användningsområden för en tippcontainer är att den effektiviserar arbetplatsens avfallshantering, materialhantering och källsortering. Men idag (som alltid hos oss) väljer vi att börja med: Vad är det du ska transportera i din tippcontainer?

Materialet som ska köras kan variera rejält när det gäller densitet, form, slitage och tyngd. Vanligt är avfall såsom metallspån, skrot och blandat brännbart avfall. Och visst ställer det olika krav. Kommer materialet vara stort i volym men med låg vikt, eller har det en hög densitet på en liten yta? 

Detta kommer avgöra två saker: Hur många liter och maxkapacitet den ska ha och vilka mått den behöver för att rymma det. 

En tippcontainer på MoveTech är alltid extra hållbar och robust för att täcka alla dina användningsområden, vi föredrar alltid kvalitet för kvantitet. Bland vårt sortiment hittar du standardstorlekar som går från minstingen för 150L och måtten 815x760x580mm till mastodonten som rymmer hela 9000L och mäter 2670x3590x1550mm. Exempelbild

Tippcontainer med ATG redo för leverans


Tippcontainer med dekal som förklarar automatisk tömning med gaffelspridning (ATG)

När du har materialtyp, vikt och mått på plats – då är det läge att kika på tåligheten och styrkan. Gäller det ett material som kommer ha hög vikt på en liten yta? Då behöver vi se till att plåttjockleken är stark nog för att undvika att den skadar sig och går i förtidspension. Vanliga plåttjocklekar löper från 2 till 2,5mm. Behöver du tippa och tömma metall, spån, sopor eller annat avfall i en större container?

Då kan det vara ett smart alternativ att välja en låg tippcontainer, med en höjd på 520mm är tunga lyft över axelhöjd ett minne blott. Den är smidig och kompakt i sin design och passar därför utmärkt i trånga utrymmen.

För avfall i metall eller annat tyngre material kan vi rekommendera Super Duty eller Heavy Duty utföranden. Med en tippcontainer på MoveTech investerar du i tåliga prylar som gör att du inte behöver byta ut den på lång sikt, och på så sätt spara både på företagets ekonomi och vår gemensamma miljö.

Ibland kan det vara ett smart val att välja en tippcontainer med lock, som är en sann trotjänare där skrymmande avfall behöver täckas eller hållas på plats. Exempelvis används ofta dessa tippcontainrar med lock på platser där de står länge utomhus och man vill undvika att avfallet blåser ur eller till sopor för att förhindra dålig lukt.

Vad är dina användningsområden?

Välj ytbehandling efter bransch och miljö.
Dags att snacka arv och miljö. Visst är alla våra tipplådor riktigt bra skapade i sitt arv – däremot är det vårt gemensamma ansvar att se till att den får frodas i rätt miljö. Kör du truck och tippcontainer på en metallindustri, en textiltillverkning, livsmedelskedja eller kanske brädgård? 

Det händer att materialet som körs går hand i hand med vilken hantering tippcontainern utsätts för på daglig basis. Kör man ofta, snabbt och något oförsiktigt är det viktigt med en tålig yta för att hålla tippcontainern snygg och intakt – se då till att införskaffa en rostfri tippcontainer med stark pulverlackerad yta som skyddar bättre mot rost, snarare än något annat.


Och visst kan du välja färg genom att göra en kundanpassning på våra tippcontainers. Antingen för enklare källsortering, eller bara att regnbågen är vacker. 

Jobbar du livsmedelssäkert? Då är det läge för rostfritt. Våra rostfria tippcontainrar är av stål i kvalitet 304 och passar tack vare sin oxidationsbeständighet perfekt i både i livsmedelsindustri och i hård produktionsmiljö.Rostfri tippcontainer

Suzuki Garphyttan tömmer en tippcontainer med ATG

Hur ofta du tömmer styr ditt val av tömningsteknik

Välj tippfunktion utifrån truckförarens arbetsplatssäkerhet
Tänk för guds skull på chauffören! Vem är det som ska köra tippcontainer fram och tillbaka, och hur kan vi göra dennes arbetsmiljö så säker och effektiv som möjligt? 

Det finns tre sätt att tömma en tippcontainer, antingen med manuell spak, med tryckplatta eller automatisk tömning vid gaffelspridning (ATG). Vid val av tömningsteknik, tittar vi alltid på hur ofta truckföraren sticker iväg och tippar med sin tippcontainer. Ju oftare det är, desto viktigare blir tömningsmomentet. För någon som tippar extremt sällan, som en gång per månad, skulle det fungera med en gammal hederlig handspak om man verkligen känner sig snål vid inköpet.

Men billigt är oftast inte bäst. Vid urstigning av trucken ökar risken för olyckor, då fingrar och händer lätt kläms mellan tippcontainer och gaffeltunnlar vid tömning. Hos oss på MoveTech hittar du handspak på våra tippcontainers som också är utrustade med annan tömningsteknik. Spaken är placerad på containern för möjligheten att tömma manuellt i specifika situationer, men generellt är det inte rekommenderat att gå ur trycken när du tippar. Om du absolut måste – se till att du har en tippcontainer med spaken på vänster sida, så att föraren inte behöver gå runt trycken för att komma till spaken (för visst tenderar man att ta farliga genvägar under gafflarna…).

För den som tömmer mellan en till några få gånger per vecka fungerar en tippcontainer med tryckplatta fint. Se till att du fyller den hela vägen upp innan du åker och tömmer. Sedan kör du tippcontainerns främre del med lite kraft emot kanten på den större containern som du ska tömma i. Trycket på plattan triggar containerns tippfunktion, och vips är avfallet på väg till återvinning. Den här typen av tippcontainer glider inte av truckens gafflar tack vare trycket mot den större containern och den faller tillbaka till ursprungsläget på gafflarna när trycket lättas från plattan. 

Men – tänk på truckförarens arbetsmiljö och ergonomi. Att tippa med tryckplatta innebär en stöt i trucken som på sikt kan orsaka besvär i rygg och nacke om det körs för ofta.

Tippa med vinst - Välj tippcontainer med ATG

Har du hört att med en tippcontainer med ATG så tippar du alltid med 100% vinst?
Förmodligen har du inte det! Det vi menar är att en tippcontainer med automatisk tömning vid gaffelspridning (ATG) har otroligt många fördelar. Denna funktion innebär att det enda du behöver göra för att tippa och tömma din container är att sprida på truckens gafflar. Inte dra i någon spak, inte köra mot någon annan container. Tippcontainern landar smidigt tillbaka i ursprungsläge när du drar ihop gafflarna igen. Därför rekommenderar vi alltid en tippcontainer med ATG för truckförare som tömmer oftare än en gång i veckan.

Förutom att förbättra truckförarens ergonomiska arbetsmiljö sparar den pengar i form av tid med sin snabba tömning. Det är en riktig uppvisning att titta på erfarna truckförare som inte ens stannar till, utan fäller tillbaka containern samtidigt som de backar och vänder! 

Att välja en tippcontainer med gaffelspridning är ett solklart val för en arbetsplats som tar hänsyn till ergonomi och säker arbetsmiljö. Tippcontainer med automatisk tömning vid gaffelspridning (ATG)

Martti från Suzuki i Garphyttan valde kundanpassade tippcontainer med ATG: “Det finns bara fördelar med ATG”.  Och visst har vi fler fördelar att berätta om, som att den har kommit med en lösning på problemet med skidbacken i containern du tömmer i. När du tömmer med handspak eller tippcontainer med tryckplatta är du låst kring var i den stora containern du kan placera ditt avfall och du riskerar att få en skidbacke som går upp mot containerns främre parti.

 

Med ATG kan du sikta och placera ditt material där det är lämpligast! Om något sitter fast i botten kan du till och med stanna till och skaka containern upp och ned så smått, för att verkligen tömma varje litet korn.

Sist men inte minst, en tippcontainer utan lock med ATG blir inte baktung, så det finns inga krav på att den måste vara fylld hela vägen upp (även om du såklart inte ska åka och tippa i onödan). Du undviker oro och de skaderiskerna som finns kring att behöva gå ur trucken och hjälpa den att tippa med muskelkraft. Dessutom kan du planera dina körningar precis som du önskar, utan att ta hänsyn till hur fylld tippcontainern är för tillfället.

 

Produktionen Emhart Glass använde utdaterade tippcontainers som slutade i en arbetsolycka, olyckan fick dem att byta tippcontainers. När de väl bytte till våra tippcontainrar, sparade de 100 arbetstimmar per år. Kort och gott, en svin(n)smart lösning som både sparar tid och förbättrar arbetsmiljön för dina medarbetare.

Effektivisera din källsortering med en tippcontainer

MoveTechs tippcontainers varierar i färg, och vilken färg som passar din arbetsplats bäst beror helt och hållet på de behoven din verksamhet har. Vi har fått kundanpassade förfrågningar i grå, grön, röd och orange färg.

Men vad innebär färgerna?
För att din källsortering ska vara effektiv, väljer man olika färger beroende på vilket material den kommer tömma. Här bjuder vi på en snabb genomgång:

  • Grå - metall
  • Grön - glas
  • Röd - miljöfarligt gods 
  • Orange - brännbart avfall

Hittar du dina sorteringsområden så har du hamnat i mål! 

PS. Vi har som standard djup harmonisk blå färg på våra tippcontainrar. Men om du önskar annan färg så fyller du gärna i önskad färg i Offertförfrågan. DS


Har du särskilda utmaningar som kräver en speciell lösning?

Vi alla är unika och speciella. Även om det finns ett brett standardsortiment av tippcontainrar så kan det ibland bli ännu bättre när vi verkligen gräver oss ned tillsammans och undersöker ditt behov på djupet. Vad skulle förenkla, säkra och effektivisera arbetsdagen i just din verksamhet? Det kan handla om allt från små tillbehör till en full konstruktion efter ny ritning, alltid med CE-märkning för bitar som kräver ett erkännande av EU-direktiv såklart. 

Vanliga, enkla anpassningar kan handla om tippcontainer med hjul, tippcontainer med lock och olika färgval för enklare sortering av avfall. Mer omfattande anpassningar gäller ofta specialmått som gör att tippcontainern står perfekt på sin plats i produktionen och optimerar framkomligheten, vilket ökar både ordningen, säkerheten och produktiviteten på många verksamheter i vårt avlånga land. Andra väljer låga tippcontainers för att bibehålla bra ergonomi när medarbetare kastar tyngre avfall i sin tippcontainer, en tippcontainer som då kommer behöva en förstärkt botten. 

Men – hur vet du vilka anpassningar du behöver?
Lugn, vi löser det ihop. Du med din kunskap om din egna verksamhet och din arbetssituation, och vi med över 25 års erfarenhet av att med rätt container skapa en säker och effektiv arbetsmiljö! Ring oss gärna på 019 - 611 19 19 eller maila på info@movetech.com.

 


Vill du också göra smarta och hållbara inköp?

Vi på MoveTech säljer begagnade produkter med mer att ge, som till exempel tippcontainrar och Berglöfslådan® med mera. Kontakta oss med era önskemål på info@movetech.com eller på 019 - 611 19 19. Det går även bra att kontakta oss om du har väl fungerade produkter som inte längre används, så kan vi hjälpa er att hitta ett nytt hem där de kommer till nytta.

 

Fler guider